Η γαστρονομία της Σίφνου

Εκτός από την απαράμιλλη ομορφιά της, η Σίφνος έχει να περηφανεύεται και για την παράδοσή της στη γαστρονομία. Η γαστρονομία της Σίφνου, της γενέτειρας του διάσημου σεφ των αρχών του 20ου αιώνα, Νικόλαου Τσελεμεντέ κρύβει ιδιαίτερες γεύσεις που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις!

ΡΕΒΙΘΑΔΑ

Η ρεβυθάδα

Η ρεβιθάδα είναι το ένα από τα δυο πιο δημοφιλή παραδοσιακά σιφνέικα πιάτα (το δεύτερο είναι το μαστέλο). Ψήνεται μέσα σε ένα πήλινο τσουκάλι, την «σκεπασταριά», για πολλές ώρες, κατά προτίμηση σε φούρνο με βέργες. Ο τρόπος αυτός του ψησίματος δίνει στο φαγητό μια ελαφριά καπνιστή γεύση. Παραδοσιακά μαγειρευόταν στην Σίφνο από το βράδυ του Σαββάτου για να πλαισιώσει το Κυριακάτικο μεσημεριανό τραπέζι, έπειτα από την επίσκεψη στην εκκλησία. Τα ρεβίθια μελώνουν έπειτα από το πολύωρο μαγείρεμα, ενώ το πιάτο μοσχοβολά δάφνη και ρίγανη!

ΜΑΣΤΕΛΟ

Το μαστέλο

Το μαστέλο είναι ένα παραδοσιακό πασχαλινό φαγητό με κρέας (αρνάκι ή κατσικάκι). Πήρε το όνομά του από το ομώνυμο πήλινο σκεύος («μαστέλο») στο οποίο ψήνεται μέσα στον ξυλόφουρνο. Το σκεύος αυτό είναι ουσιαστικά ένα κωνικό σκεύος χωρίς καπάκι, το οποίο έχει στενό πυθμένα και φαρδύ άνοιγμα και μοιάζει με γλάστρα. Το κρέας μαρινάρεται όλο το βράδυ μέσα σε κρασί και σιγοψήνεται έπειτα σε ξυλόφουρνο, για περίπου 5-6 ώρες. Η μυρωδιά άλλα και η γεύση είναι απλά συγκλονιστική!

ΡΕΒΙΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Οι ρεβιθοκεφτέδες

Ιδιαίτερα μυρωδάτοι είναι και οι ρεβιθοκεφτέδες της Σίφνου! Συχνά στο παρελθόν, οι νοικοκυρές τους έφτιαχναν με τα ρεβίθια που περίσσευαν από την ρεβιθάδα τα προηγούμενης μέρας. Γενικότερα όμως στα Κυκλαδονήσια συναντάμε κεφτέδες από διάφορα είδη όσπριων και χορταρικών (π.χ μαραθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες κ.ο.κ), αφού οι άνθρωποι δεν έτρωγαν κρέας στην καθημερινότητά τους, παρά μόνο σε γιορτές. Οι αφράτοι ρεβιθοκεφτέδες, λοιπόν, αποτελούν έναν πολύ δημοφιλή μεζέ που θα βρεις στα ντόπια ταβερνάκια και πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις!

ΛΩΛΗ

Η λωλή

Η διάσημη και ταυτόχρονα πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα της Σίφνου ονομάζεται Λωλή! Το ιδιαίτερο αυτό όνομα φαίνεται να προκύπτει από το γεγονός πως κάθε νοικοκυρά, φτιάχνει την πίτα αυτή «λωλά», με ό,τι τρόπο δηλαδή κάθε φορά αυτή θέλει, με ό,τι υλικό έχει στη διάθεσή της! Από την λωλή δε λείπουν ποτέ τα κολοκύθια, το αλεύρι και το σουσάμι, η σταφίδα, το μέλι και το πορτοκάλι!

ΑΨΗΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ

Άψητα αμυγδαλωτά

Συνεχίζοντας με γλυκά πιάτα, ιδιαίτερα αγαπητά στους ντόπιους είναι τα άψητα αμυγδαλωτά κατσαρόλας! Φτιάχνονται με νηστίσιμα υλικά και συνοδεύουν πολλές παραδοσιακές γιορτές και πανηγύρια του νησιού αλλά και την καθημερινότητά του!

ΜΕΛΟΠΙΤΑ

Η μελόπιτα

Η μελόπιτα αποτελεί άλλο ένα σιφνέικο πασχαλινό πιάτο. Πρόκειται για μια πίτα χωρίς φύλλο, με μέλι και μυζήθρα την οποία μπορείς να την δοκιμάσεις σε κάποιο καφενείο συνοδεύοντας τον πρωινό σου καφέ! Θα μπορούσαμε να πούμε πως η μελόπιτα είναι το.. cheesecake της Σίφνου!

Αυτά ήταν τα γνωστότερα παραδοσιακά πιάτα που ανήκουν στη γαστρονομία της Σίφνου! Υπάρχουν φυσικά ακόμα περισσότερα! Η Σίφνος είναι ένας γαστρονομικός προορισμός γεμάτος γεύσεις και αρώματα έτοιμος να τον ανακαλύψεις!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Αναζήτηση