Βαθύ Σίφνου: Το φιλόξενο γραφικό ψαροχώρι

Στα νοτιοδυτικά της Σίφνου, 10 χιλιόμετρα μακριά από την Απολλωνία, θα συναντήσεις το Βαθύ, ένα γραφικό ψαροχώρι με χρυσαφένια αμμουδιά και διάφανα δροσερά νερά. Ονομάστηκε έτσι, πιθανότατα επειδή βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο συγκριτικά με την υπόλοιπη περιοχή. Μια άλλη εκδοχή συνδέει την ονομασία του οικισμού με το γεγονός ότι η θάλασσα εκεί είναι βαθιά.

Παλαιότερα, ο οικισμός αποτελούσε ένα απομακρυσμένο χωριό που κατοικούνταν από πολλούς αγγειοπλάστες του νησιού. Πλέον, το Βαθύ σφύζει από ζωντάνια κατά την τουριστική περίοδο! Εκεί βρίσκονται τα περισσότερα ενοικιαζόμενα συγκροτήματα και ξενοδοχεία, καθώς και πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια, καφέ και γλυκοπωλεία. Ένα φιλόξενο κλίμα έτοιμο να υποδεχτεί και να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες!

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ

Ο όρμος του Βαθιού είναι ένας από τους πιο προστατευμένους όρμους του νησιού από ανέμους και προσεγγίζεται εύκολα με σκάφη και ιστιοπλοϊκά. Όσον αφορά στην παραλία, πρόκειται για ένα από τα πιο γαλήνια τοπία που θα συναντήσεις στη Σίφνο. Με κρυστάλλινα ρηχά νερά και ατέλειωτη αμμουδιά για να περάσεις άπειρες ώρες παιχνιδιού και χαλάρωσης!

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στην τοπική ιστορία, στο Βαθύ βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Σίφνου. Στον λόφο του Αγίου Ανδρέα, όπου δεσπόζει και το ομώνυμο εκκλησάκι, βρίσκεται η Μυκηναϊκή Ακρόπολη.

Άγιος Ανδρέας

Ανασκαφές που έχουν γίνει στο σημείο αυτό έφεραν στο φως ευρήματα του μυκηναϊκού τείχους του 12ου αι. π.Χ. καθώς και ερείπια πέντε οικοδομημάτων, πιθανότατα κατοικιών, από τους ελληνιστικούς χρόνους. Υπάρχει επίσης και μουσείο που φιλοξενεί τα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών.

Εκτός από την συμβολική αξία της τοποθεσίας, αυτό που πραγματικά κόβει την ανάσα είναι η θέα που την περιβάλλει. Εκτός από το απέραντο Αιγαίο που απλώνεται μπροστά σου, μπορείς να διακρίνεις όλους τους κεντρικούς οικισμούς της Σίφνου, την Απολλωνία, τον Αρτεμώνα, το Άνω Πετάλι, την Καταβατή, καθώς και τον αρχαίο οικισμό του Κάστρου. Στο λόφο του Άγιου Ανδρέα θα φτάσεις οδικώς ή περπατώντας μέσα από ένα ανηφορικό αλλά εύκολο ελικοειδές μονοπάτι.

Η Μυκηναϊκή Ακρόπολη

Το μικρό παραθαλάσσιο χωριό κρύβει μαγικές ομορφιές και σε γαληνεύει με την ηρεμία του. Αξίζει οπωσδήποτε να το επισκεφθείς και να εξερευνήσεις κάθε σπιθαμή του!

Αναζήτηση