Ένα ταξίδι στην Ίο, κάτω απ’ τη ματιά του Κρίστιαν Ντίνερ

Ο Δήμος Ιητών στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2021 εγκαινίασε τη μόνιμη έκθεση του Γερμανού φωτογράφου Κρίστιαν Ντίνερ «Ένα ταξίδι στην Ίο».

Στην έκθεση παρουσιάζονται πορτραίτα ανθρώπων και στιγμιότυπα του νησιού από τη δεκαετία του ’60. ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο χώρος που τη φιλοξενεί, ένα υποδειγματικά αναπαλαιωμένο παραδοσιακό κυκλαδίτικο σπίτι, δωρεά του κ. Βαρίνου, στη Χώρα του νησιού της Ίου.

Η έκθεση ξεδιπλώνεται σε δύο ορόφους, σε έξι ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια. Ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τις φωτογραφίες του μπλε βιβλίου οι οποίες παρουσιάζονται σε τρεις ενότητες, καθώς επίσης και με έναν μεγάλο αριθμό πρωτότυπων εκτυπώσεων που ο Ντίνερ εμφάνισε στον προσωπικό του σκοτεινό θάλαμο.

Εμπνεύστρια και καλλιτεχνική επιμελήτρια της έκθεσης, η κόρη του Ντίνερ, Ανίνα με την βοήθεια της Αθανασίας Ψαράκη (Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δήμου Ιητών).

Στην έκθεση μπορεί να προμηθευτεί κανείς την ειδική έκδοση του μπλε βιβλίου και καρτ ποστάλ με έργα του καλλιτέχνη.

Ποιος είναι ο φωτογράφος Κρίστιαν Ντίνερ

Ο Ντίνερ σπουδάζει φωτογραφία και γραφικές τέχνες στη Λειψία και στο Βερολίνο. Στη συνέχεια εργάζεται ως καλλιτεχνικός διευθυντής σε διάφορα περιοδικά, σχεδιάζει βιβλία και αφίσες, διατελεί έφορος σε εκθέσεις φωτογραφίας. Ιδρύει μάλιστα και τη φωτογραφική γκαλερί «Camera Work» στο Βερολίνο.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ο Ντίνερ ταξιδεύει στη Νότια Ευρώπη όπου και ανακαλύπτει το κυκλαδίτικο νησί που θα τον σημαδέψει για πάντα. Το νησί αυτό είναι η Ίος. Από εκείνη τη μέρα δεν σταματά να επισκέπτεται το νησί. Το 1968 ξεκινάει την κατασκευή ενός σπιτιού σε ένα βραχώδες κομμάτι γης δίπλα στο κύμα. Η κατασκευή του σπιτιού, που θα αποτελέσει σκοπό ζωής για τον Ντίνερ, θα διαρκέσει σχεδόν 50 χρόνια και θα ολοκληρωθεί μόλις λίγες μέρες πριν το θάνατό του. Η υλοποίηση αυτού του εν εξελίξει έργου δεν θα μπορούσε να έχει ευοδωθεί δίχως τη συμμετοχή των τεχνιτών και των εργατών του νησιού, δίχως τις δεξιότητες και την αφοσίωσή τους. Κατά τη διάρκεια των 50 αυτών ετών, ο Ντίνερ δεν σταματά να διατηρεί φωτογραφικό αρχείο της ζωής του στο νησί, συμπεριλαμβανομένης και της αλληλεπίδρασης του με τους κατοίκους του.

Για να δείξει την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό του, ο Ντίνερ αφιερώνει το μπλε βιβλίο: « Ένα ταξίδι στην Ίο» στους κατοίκους του νησιού. Το περιεχόμενο του βιβλίου αποτελεί φωτογραφικό ντοκουμέντο της κατασκευής του σπιτιού, του έργου ζωής του καλλιτέχνη καθώς και των ανθρώπων που συμμετείχαν στην υλοποίησή του. Η πρώτη ιδιωτική έκδοση του τόμου, δημοσιεύεται το 2016. Αυτή η συλλογή ειδυλλιακών μεσογειακών εικόνων θεωρείται ποιητική εκδήλωση αγάπης του καλλιτέχνη προς την Ελλάδα και τους Έλληνες

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Αναζήτηση