Αμοργός: Από που πήρε το όνομά της

Η Αμοργός βρίσκεται στο ανατολικό άκρο των Κυκλάδων, στα σύνορα με τα Δωδεκάνησα. Είναι χαρακτηριστικό το μακρόστενο και πλαγιαστό της σχήμα που την κάνει να μοιάζει ελαφρώς με ιππόκαμπο.

Το νησί διαθέτει γνήσια ομορφιά, είναι διάσημο για τη φύση, τα μονοπάτια, τη ρακή και τα βοτάνια του. Κρύβει δε, μέσα σε ένα χαρακτηριστικά άνυδρο κυκλαδίτικο τοπίο, δεκάδες σπάνια ενδημικά είδη της χλωρίδας.

Η πιθανότερη προέλευση της ονομασίας του νησιού είναι πανάρχαια και πηγάζει από το φυτό αμοργίς, ένα είδος λιναριού από το οποίο παρασκευάζονταν οι «άλικοι αμοργίδες», οι περίφημοι αρχαίοι χιτώνες του νησιού. 

Στην αρχαιότητα, οι αραχνοΰφαντοι χιτώνες αυτοί, ήταν ακριβοί και διάσημοι και σέξι και αποκτούσαν κόκκινο χρώμα με βαφές από το σπάνιο φυτό του νησιού, τη ροκκέλα τη βαφική.

Που να το φανταστεί λοιπόν κανείς ότι, ένα  φυτό η αμοργίς, θα έδινε το όνομα της, σε ένα από τα ωραιότερα κυκλαδίτικα νησιά.

Ο Αριστοφάνης στη «Λυσιστράτη» αναφέρει ότι τους φορούσαν οι γυναίκες της Αθήνας για να φαίνονται γυμνές και να εξάπτουν τον έρωτα των ανδρών τους.

Σε επιστολή που αποδίδεται στον Πλάτωνα οι «αμοργίνοι χιτώνες» περιγράφονται ως δείγμα πολυτέλειας που ξεχώριζαν από τα λινά υφαντά άλλων περιοχών.

Μία άλλη – ασθενέστερη- εκδοχή για την προέλευση του ονόματος της Αμοργού είναι ότι προέρχεται από την ιαπετική ρίζα «merg» που σημαίνει βυθίζομαι, η οποία με το στερητικό «α» παίρνει το νόημα αναδύομαι.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Αναζήτηση