Τα 6 διάσημα πιάτα της Άνδρου

Το αρχοντικό νησί των Κυκλάδων προσφέρει γαλήνη, όμορφα κυκλαδίτικα τοπία χωρίς την κλασσική κοσμοσυρροή, ελίτ επιλογές και φυσικά γευστικό φαγητό. Για να γνωρίσει κανείς ολοκληρωτικά αυτό το μέρος, οι εξερευνήσεις δεν πρέπει να σταματούν στις παραδεισένιες παραλίες, το κάστρο και τον φάρο. Αλλά να συνεχιστούν με τη δοκιμή μοναδικών ντόπιων πιάτων και εδεσμάτων.

Φρουτάλια

Το πλέον διασημο πιάτο του νησιού! Η φουρτάλια ή φρουτάλια, όπως συναντάται σε πολλούς καταλόγους, αποτελεί την παραδοσιακή ομελέτα του νησιού. Και δεν πρόκειται για μια απλή ομελέτσαν και αυτή που φτιάχνουμε στο σπίτι. Στο νησί της Άνδρου η ομελέτα έχει μπόλικη τέχνη, έμπνευση και υλικά! Η κλασσική φουρτάλια περιέχει αυγά, πατάτες, ντόπια λουκάνικα και ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο, ενώ σερβίρεται ολόκληρη και ξεροψημένη. Σερβίρεται όμως στο νησί και σε διάφορες παραλλαγές με λαχανικά και άλλα κρεατικά.

Λουκάνικο με γλυκάνισο

Η Άνδρος φημίζεται για την παραγωγή καπνιστών λουκάνικων. Σήμα κατατεθέν του νησιού είναι το λουκάνικο με ρίγανη και γλυκάνισο, το οποίο κυκλοφορεί και στην πικάντικη εκδοχή του. Ακόμα ένα χαρακτηριστικό προϊόν της Άνδρου που πρέπει να δοκιμάσει κανείς είναι η κλασσική λούζα από χοιρινό κρέας.

Κολοκυθοανθοί στο τηγάνι

Όπως και άλλα κυκλαδονήσια, η Άνδρος φημίζεται για τα τυριά της, αλλά και για τα τηγανιτά της. Οι κολοκυθοανθοί παντρεύονται με το το τυρί πετρωτή με το οποίο γεμίζονται. Μπαίνουν στο τηγάνι και σερβίρονται παρέα με ούζο.

Αμυγδαλωτά

Η Άνδρος όπως και άλλα κυκλαδονήσια φημίζεται και για τα γλυκά της. Τα αμυγδαλωτά αποτελούν σταθερή αξία για τους λάτρεις της κλασσικής γεύσης. Πασπαλίζονται με άχνη και ροδόνερο για περισσότερο άρωμα.

Νουγκατίνα

Έμποροι ταξιδευτές, εφοπλιστές και ναυτικοί, έφερναν εδώ και αιώνες δυτικές συνήθειες, συνταγές και κουλτούρα στο νησί. Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν ότι η νουγκατίνα ανήκουν στα παραδοσιακά γλυκά της Άνδρου.

Αυγοκαλάμαρα

Πρόκειται για τις δίπλες της Άνδρου, που πασπαλίζονται με μπόλικο μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς. Παρόλο που στην υπόλοιπη Ελλάδα οι δίπλες συνήθως φτιάχνονται τα Χριστούγεννα, στην Άνδρο τις Απόκριες είναι η εποχή τους.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Αναζήτηση