Τα μουσεία της Άνδρου

Η Άνδρος έχει χαρακτηριστεί από πολλούς, ως νησί του Πολιτισμού και της Τέχνης.

Και αυτός ο χαρακτηρισμός δε έρχεται να την κοσμήσει άδικα, καθώς φωτεινά πνεύματα που διέπρεψαν στα γράμματα και τις τέχνες ήταν Ανδριώτες. Ο κορυφαίος ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος, η ξεχωριστή μορφή του Θεόφιλου Καΐρη, (ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες πνευματικούς του 19ου αιώνα) αλλά και ο Μιχάλης Δερτούζος, καθηγητής στο Μ.Ι.Τ των Ηνωμένων Πολιτειών, που θεωρείται ο “πατέρας” της πληροφορικής.

Έτσι δεν θα μπορούσε παρά να είναι πλούσια είναι και η σύγχρονη πολιτιστική παράδοση της Άνδρου. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί αρκετά μουσεία και ιδρύματα, ενώ κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται πλήθος εκδηλώσεων, που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες.

Μουσείο σύγχρονης τέχνης

Στη Χώρα, στην πλατεία Θεόφιλου Καΐρη, βρίσκεται ίσως το πιο φημισμένο Μουσείο της Άνδρου, το μουσείς της σύγχρονης τέχνης. Πρωτάνοιξε το 1979, με αφορμή την έκθεση των έργων του ανδριώτη γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου. Στη πορεία, τα πρώτα εκθέματα εμπλουτίστηκαν με μέρος της συλλογής του Ιδρύματος, που αποτελείται από περισσότερα από 300 έργα διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Το πρώτο αυτό τμήμα του μουσείου αποτελεί σήμερα την Παλαιά Πτέρυγα και φιλοξενεί γλυπτά των Τόμπρου, Ζογγολόπουλου, Chryssa, Νικολαϊδη, Τάκη, κ.ά.

Από το 1983 έως το1985 φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις Ελλήνων ζωγράφων. Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου δημιούργησε την ανάγκη επέκτασης σε νέο χώρο. Έτσι, τον Ιούλιο του 1986 εγκαινιάζεται απέναντι από το υπάρχον κτίριο η νέα πτέρυγα, έργο του αρχιτέκτονα Χ. Κοντοβουνήσιου.

H αρχιτεκτονική ένταξη του κτιρίου στον περιβάλλοντα χώρο βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό. Η Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, αίθουσα προβολών και χώρους με δυνατότητες παρουσίασης εκθέσεων διεθνούς εμβέλειας.

Οι εκθέσεις σημαντικότατων καλλιτεχνών του αιώνα μας, που διοργανώνονται ανελλιπώς από το 1986 μέχρι σήμερα αποτελούν σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα, καθιερώνοντας στον ελληνικό πολιτιστικό χάρτη τόσο το μουσείο, όσο και την Άνδρο. Στους χώρους του μουσείου έχουν φιλοξενηθεί, μεταξύ άλλων, καλλιτέχνες όπως οι Πανιάρας,Picasso, Matisse, Καραγάτση, Kadinsky, Μπουζιάνης, Balthus, Γαλάνης, Giacometti, Κlee, Chagall, De Chirico, Rodin, Χουάν Μιρό, Ζορζ Μπρακ, Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, Σοφία Βάρη κ.α

Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου

Στη Χώρα, στην πλατεία Θεόφιλου Καΐρη βρίσκεται το Αρχαιολογικό μουσείο της Άνδρου.

Χτίστηκε το 1981, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Στάμου Παπαδάκη και με τη χορηγία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Διαθέτει αίθουσα προβολών, ενώ στο αίθριό του διοργανώνονται εκθέσεις με σύγχρονα έργα τέχνης, σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο εκτίθενται:
-Ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ζαγοράς.
-Συλλογή γλυπτών από την αρχαϊκή και τη ρωμαϊκή εποχή.
-Συλλογή γλυπτών της προβυζαντινής και βυζαντινής εποχής.

Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης

Πρόκειται για το νεότερο μουσείο του νησιού το οποίο βρίσκεται στην Παλαιόπολη. Είναι αφιερωμένο στις αρχαιότητες της Παλαιόπολης, με ιδιαίτερη έμφαση στην κλασσική πόλη, που αποτέλεσε για δώδεκα αιώνες την πρωτεύουσα του νησιού.

Στεγάζεται σε κτίριο της παλιάς κοινότητας, που διαμορφώθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Τα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν: γλυπτά, αγάλματα, νομίσματα και επιγραφές, που βρέθηκαν στις ανασκαφές του χώρου της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού, της σημερινής Παλαιόπολης.

Ναυτικό μουσείο Άνδρου

Στη Χώρα, στην άκρη της παλιάς πόλης, λίγο πριν την πλατεία του “Αφανούς Ναύτη” βρίσκεται το ναυτικό μουσείο της Άνδρου.

Από το 1972 φιλοξενεί στις προθήκες του παλαιά ναυλοσύμφωνα, ασφαλιστήρια συμβόλαια, διάφορα ναυτικά ημερολόγια, όπου περιγράφεται η ζωή των Ανδρίων στα καράβια πριν τον Αγώνα του 1821, λιθογραφίες ανδριώτικων πλοίων και των μετέπειτα πρώτων ατμοκίνητων φορτηγών πλοίων της Ελλάδος κλπ. Το κτίριο του Ναυτικού Μουσείου παραχωρήθηκε στον Δήμο Άνδρου το 1957 από τον Δημήτριο Ράλλια.

Μουσείο Ελιάς

Στον Άνω Πιτροφό, ένα χωριό 7 χλμ πριν τη Χώρα., βρίσκεται ένα από τα καλύτερα σωζόμενα προβιομηχανικά λιοτρίβια στις Κυκλάδες, το ζωοκίνητο ελαιοτριβείο του Δημήτρη Χέλμη.

Ολόκληρο το κτίριο, που χρονολογείται πριν το 1823, επισκευάστηκε σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το λιοτρίβι που διατηρεί όλον τον αυθεντικό εξοπλισμό του, λειτουργεί ως επισκέψιμος μουσειακός χώρος, δείχνοντας την διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου στην προβιομηχανική εποχή στις Κυκλάδες, με ξενάγηση από τον ιδιοκτήτη του και προβολή σχετικού βίντεο.

Αποτελεί θαυμάσιο δείγμα αγροτικής κληρονομιάς, προβιομηχανικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικής παράδοσης.

Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης

Στην είσοδο της Χώρας βρίσκεται το παλιό παγοποιείο, που ανήκει στην οικογένεια Μαντζαβελάκη, το οποίο αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε σε μουσείο λαογραφίας.

Στον κάτω χώρο παρουσιάζεται ένα τυπικό αστικό ανδριώτικο σπίτι, ενώ ο επάνω χώρος του κτιρίου, που λειτουργούσε ως ελαιοτριβείο, είναι αφιερωμένος στη Χριστιανική τέχνη της Άνδρου κατά τον 18ο αιώνα. Τότε στο νησί διέπρεψαν μεγάλοι αγιογράφοι (Θεοδόσιος, Νικόλαος Μηντρινός, Δ. Μπερναρδής κ.α), έργα των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα σε διάφορες εκκλησίες του νησιού.

Ο χώρος είναι χωρισμένος σε τρεις ενότητες κι εκτός της αγιογραφίας υπάρχουν αναφορές στην εκκλησιαστική αργυροχρυσοχοΐα και τα ξυλόγλυπτα τέμπλα των εκκλησιών.

Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Συνετίου, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, στεγάζεται στο σχολείο του ομώνυμου χωριού, το οποίο χτίστηκε το 1900, με δωρεά του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού και σταμάτησε τη λειτουργία του το 1999.

Στους χώρους του έχει διαμορφωθεί ένα τυπικό Ανδριώτικο σπίτι με τα δωμάτιά του, τα αντίστοιχα έπιπλα, σκεύη, αλλά και εργαλεία.

Ψηφιακό Μουσείο

Το μουσείο στεγάζεται στη Χώρα, στο χώρο που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Θεόφιλος Καΐρης.

Προβάλλει ψηφιακό περιεχόμενο σχετικό με την ιστορία του νησιού, χωρισμένο σε πέντε περιόδους (προ-Γωμετρική, Γεωμετρική, Κλασική, Ελληνιστική, Νεότερη).

Μέσα στο χώρο είναι εγκατεστημένα συστήματα βίντεο προβολών και οθόνες, στις οποίες προβάλλονται ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στις συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Αναζήτηση