Μήλος: Από που πήρε το όνομά της

Στα αρχαία κείμενα, η Μήλος αναφέρεται με διάφορα ονόματα, Βιβλίς, Μιμαλλίς, Άκιτος και Ζεφυρία. Το μόνο από αυτά τα ονόματα που διασώζεται μέχρι σήμερα είναι το Ζεφυρία, η οποία είναι η παλιά πρωτεύουσα του νησιού.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το όνομα της Μήλου προέρχεται από την προελληνική λέξη “βήλος” που σήμαινε πρόβατο και εξελίχθηκε αργότερα σε.. Μήλος.

Μην ξεχνάμε όμως και τη μυθολογία, που μπλέκει τη Δήλο, τη Μήλο, την Μηλιά και τα Μήλα, αλλά και την Μήλη, με λίγο άρωμα από λατρεία της Αφροδίτης.

Υπήρχε κάποτε λοιπόν ένα παλικάρι από την Δήλο που το έλεγαν Μήλο. Ο Μήλος μετακόμισε στην Κύπρο στην αυλή του βασιλιά Κινύρα ο οποίος ήταν ο πατέρας του Άδωνη. Εκεί οι δύο συνομήλικοι νέοι, Μήλος και Άδωνης συνδέθηκαν με βαθιά και αληθινή φιλία και μάλιστα έγιναν και συγγενείς καθώς ο Μήλος πήρε για γυναίκα του την Πελία, συγγενή του Άδωνη.

Ο μύθος λέει, ότι η Αφροδίτη ερωτεύτηκε και είχε (παράνομη) σχέση με τον Άδωνη και όταν ο Άρης το ανακάλυψε, πήρε τα μέτρα του. Σκότωσε τον όμορφο ημίθεο κατά την διάρκεια του κυνηγιού ενός γιγάντιου κάπρου. Από το αίμα του όμορφου Άδωνη φύτρωσαν τα πρώτα κόκκινα τριαντάφυλλα, ενώ από τα δάκρυα της απαρηγόρητης Αφροδίτης οι ανεμώνες.

Το ίδιο απαρηγόρητος για τον χαμό του επιστήθιου φίλου του ήταν και ο Μήλος, ο οποίος μην αντέχοντας τον πόνο από τον χαμό του Άδωνη, αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του. Κρεμάστηκε σε ένα δέντρο που πήρε το όνομα του και ονομάστηκε Μηλιά.

Η γυναίκα του, η Πελία, συγκλονισμένη από το χαμό του άντρα της αλλά και του Άδωνη, κρεμάστηκε και αυτή. Η θεά Αφροδίτη ανταμείβοντας κατά κάποιο τρόπο αυτό το τόσο δεμένο ζευγάρι και τα τόσο δυνατά τους αισθήματα για τον αγαπημένο της Άδωνη, μεταμόρφωσε τον Μήλο στον καρπό της Μηλιάς και την Πελία σε περιστέρι.

Το μονάκριβο αγόρι του ζευγαριού που το είχαν ονομάσει και αυτό Μήλο, η θεά το έστειλε στο ιερό νησί της Δήλου από όπου κατάγονταν ο πατέρας του.

Αυτός ο Μήλος ο δεύτερος, θεωρείτε από την μυθολογία ο πρώτος Έλληνας κάτοικος της Μήλου που της έδωσε και το όνομα του.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν πολύ σοφός και σε αυτόν αποδίδεται η ανακάλυψη του κουρέματος των προβάτων που πολλές φορές αναφέρετε ως Μήλη.

Ο Μήλος δίδαξε επίσης πως να κατασκευάζουν οι άνθρωποι μάλλινα ρούχα.

Ευνοημένος της θεάς Αφροδίτης ο ίδιος, δεν θέλει ρώτημα πως ο Μήλος μετέφερε και την λατρεία της αγαπημένης του θεάς στο νησί.

Αφροδίτη της Μήλου στο Λούβρο

Το δε πασίγνωστο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης από την ελληνιστική εποχή ανακαλύφτηκε το 1820 και έκανε διάσημη την Μήλο αλλά και το μουσείο του Λούβρου.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Αναζήτηση