Η άγνωστη επαναστατική σημαία της Κρήτης και η σχέση της με τη Σύρο

Το ιερό πολεμικό λάβαρο της Κρήτης βρισκόταν τα τελευταία 191 χρόνια στη Σύρο, όπου μεταφέρθηκε μετά το άδοξο τέλος της Κρητικής Επανάστασης.

Από το 1930 βρισκόταν κλειδαμπαρωμένη στην οικία της οικογένειας Κριαρά στο κυκλαδονήσι και δεν εκτέθηκε ποτέ σε δημόσια θέα, τουλάχιστον τον τελευταίο αιώνα.

Μέχρι σήμερα κανείς δεν την έχει δει, ούτε περιγράψει

Τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες για το περιεχόμενο της σημαίας, αλλά, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες ιστορικών και τοπικών παραγόντων της Κρήτης και κυρίως των Σφακίων, από όπου άρχισε η επανάσταση στο νησί, το λάβαρο παρέμεινε «σφραγισμένο».

Πολλοί έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν ακόμα και την ύπαρξή της, καθώς δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τους λόγους που παρέμενε στο σκοτάδι.

Τελευταία φορά η (σφραγισμένη) σημαία είχε εκτεθεί δημόσια στις 23 Απριλίου του 2018, όταν, σε μια εκδήλωση της Ιερής Μητρόπολης Σύρου, του δήμου και τον τοπικού συλλόγου Κρητών, πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των οστών του Χατζή Ανδρέα Κριαρά.

Εκείνη την ημέρα η σημαία τοποθετήθηκε σε μια ξύλινη προθήκη με γυάλινο τζάμι, που δώρισε ο τότε δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός στον τότε «φύλακα» της σημαίας Ανδρέα Κριαρά για τον σκοπό. Όμως η σημαία δεν βγήκε ούτε στιγμή από το κουτί και κανείς δεν μπορούσε να εικάσει τι απεικονίζει.

Και αυτό έχει μια λογική εξήγηση καθώς η σημεία έπρεπε να προστατευτεί λόγω του ότι είχε εκτεταμένες φθορές και χρίζει άμεσης συντήρησης. Το ηρωικό λάβαρο έχει διαστάσεις 1 μ. x 1 μ., είναι κατασκευασμένο από λευκό βαμβακερό πανί και έχει κεντημένους γαλάζιους σταυρούς και στις δύο πλευρές.

Ο σημερινός «φύλακας» της σημαίας Γιώργος Κριαράς τη δώρισε πρόσφατα στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Αναζήτηση