Η μοναδική ιστορία του πρώτου δημοτικού ρολογιού της Ελλάδας, στη Σύρο

Είναι γνωστό ως «το ρολόι» και βρίσκεται στο προαύλιο του πρώτου δημοτικού σχολείου της Ερμούπολης. Αυτό χαρακτηρίζει άλλωστε εκτός από το σχολείο και την γύρω περιοχή.

Βρίσκεται ανάμεσα στην πίσω όψη του Δημαρχείου και στο ιστορικό πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας, που τέλειωσαν πολλές προσωπικότητες της πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής ζωής όχι μόνο της Σύρου αλλά και της Ελλάδος γενικότερα.

Το Δημοτικό Ρολόι της Ερμούπολης ή The Clock Tower Of Ermoupolis

Oι πρώτοι Ερμουπολίτες, εύποροι και καλλιεργημένοι, ευγενείς με Ευρωπαϊκή μόρφωση και νοοτροπία, ήθελαν η πόλη τους να έχει το «δικό της ρολόι» και μάλιστα να είναι ωραίο, μεγάλο και εντυπωσιακό.

Η ανάγκη της ύπαρξης ενός ρολογιού στην Ερμούπολη είχε γίνει σχεδόν εμμονή στους Ερμουπολίτες και οι συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα ήταν πάντα σε πρώτο πλάνο.

Ένα τέτοιο οικοδόμημα όμως χρειαζόταν αρκετά χρήματα. Και τα χρήματα βρέθηκαν από μια δωρεά. Τον Μάιο του 1861 ο δικηγόρος και βουλευτής Κωνσταντίνος Π. Πλατής πρόσφερε στον Δήμο μια μεγάλη δωρεά και συγχρόνως ανέλαβε τα έξοδα που σύμφωνα με τα γραφόμενα στις εφημερίδες της εποχής ανερχόταν περίπου στις 16.000 με 18.000 δρχ. Αμέσως μετά την δωρεά, η τότε δημοτική αρχή του νησιού συνεδριάζει και αποφασίζει να προχωρήσει στην ανέγερση του Ρολογιού της Πόλης του Ερμή.

Ήθελαν το ρολόι αυτό να είναι απόλυτα εναρμονισμένο με την νεοκλασική εικόνα που παρουσίαζε η Ερμούπολη εκείνη την εποχή και έτσι αποφάσισαν να κτίσουν τον πύργο του ρολογιού τόσο εντυπωσιακό και τόσο πολύ ψηλό «ώστε να φαίνεται από μακριά». Και πράγματι φαινόταν αφού εκείνη την εποχή η κτηριακή οικοδόμηση δεν περιείχε πολλά σπίτια και έτσι ο Πύργος φαινόταν από μακριά με εντυπωσιακό τρόπο.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος που ο πύργος κτίστηκε τόσο ψηλός.

Είχε και σχέση με τον μηχανισμό του ρολογιού. O μηχανισμός κατασκευάστηκε ειδικά και αποκλειστικά για το συγκεκριμένο ρολόι από τον Γερμανό ωρολογοποιό Mannharell στο Μόναχο. Ο μηχανισμός αυτός απαιτούσε μεγάλα μακριά βαρίδια τα οποία θα κρεμόταν και από αυτά θα έπαιρναν κίνηση τα γρανάζια του ρολογιού.

Έτσι λοιπόν oi μελέτες έγιναν προηγουμένως στη Σύρο ώστε ο πύργος να κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του μηχανισμού ο οποίος ταξίδευε από την Τεργέστη στη Σύρο. Η κατασκευή του πύργου συμπεριελήφθη στο προαύλιο του πρώτου Δημοτικού Σχολείου της Ερμούπολης.

Έτσι λοιπόν και αφού τελείωσε η κατασκευή του πύργου ήρθε η ώρα να τοποθετήσουν το ρολόι. 

Το πρώτο Δημόσιο Ρολόι στην Ελλάδα ήταν γεγονός

Ο μηχανισμός του ρολογιού ήταν πολύ εντυπωσιακός για εκείνη την εποχή και θεωρήθηκε εξαιρετικός και πρωτοποριακός τεχνολογικά. Για την εγκατάστασή του μηχανισμού χρειάστηκε να ταξιδέψει εξειδικευμένο συνεργείο της εταιρίας από την Γερμανία με ειδικούς σπεσιαλίστες Γερμανούς τεχνίτες.

Τα βαρίδια δίνανε την κίνηση στα γρανάζια που κινούσαν τους δείκτες και τα σήμαντρα. Οι χτύποι του ήταν συχνότατοι και ο ήχος του ήταν γλυκός διακριτικός αλλά απίστευτα δυνατός. Ακουγόταν σχεδόν σε όλη την Ερμούπολη.

Δυστυχώς ο μηχανισμός αυτός χάθηκε όταν βομβαρδίστηκε το ρολόι στην κατοχή και ύστερα αντικαταστάθηκε από τον Δήμο με έναν καινούριο μηχανισμό.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Αναζήτηση