Τα ανεξερεύνητα μονοπάτια της Χρυσοσπηλιάς στη Φολέγανδρο

Το σπήλαιο ”Χρυσοσπηλιά” βρίσκεται στη βορειοανατολική απότομη πλευρά της Φολεγάνδρου.

Η πρόσβαση στη Χρυσοσπηλιά είναι σχετικά δύσκολη και εξαρτάται από τις διαθέσεις του καιρού καθώς βρίσκεται κρεμασμένη στο χείλος του γκρεμού. Στη Χρυσοσπηλία οδηγούν σκαλοπάτια κατασκευασμένα από την αρχαιότητα, τα λεγόμενα «ελληνικά σκαλιά», ενώ το σπήλαιο είναι προσβάσιμο και από τη θάλασσα όχι όμως όταν φυσάει ισχυρός βοριάς.

Το σπήλαιο, παρά το σπηλαιολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, παραμένει κατά μεγάλο ποσοστό ανεξερεύνητο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της χώρας μας, και το εσωτερικό του κοσμούν σταλαγμίτες και σταλακτίτες.

Πέραν όμως αυτού, ξεχωριστό και σπάνιο εύρημα συνιστούν τα βραχογραφήματα που εντοπίστηκαν στα τοιχώματα του σπηλαίου.

Οι αρχαίοι επισκέπτες της σπηλιάς ανέγραψαν με ένα αργιλικό υλικό, τα ονόματά τους καθώς και πολλές φορές το όνομα των συντρόφων τους όπως και επίθετο δηλωτικό του τόπου καταγωγής τους.

Το πιο πιθανό είναι ότι πρόκειται για ονόματα ”εφήβων καλών” που έπαιρναν μέρος σε μια μυητική τελετή.

Τα λιγοστά μέχρι τώρα ανασκαφικά ευρήματα, λυχνάρια με ερωτική σκηνή, φαλλός όστρακα αλλά και ανθρώπινα οστά. Όλα αυτά συνεπικουρούν στο λατρευτικό – μυητικό χαρακτήρα του σπηλαίου. Ίσως το σπήλαιο ήταν κάποιου είδους ναός, είτε πιθανολογείται ακόμα να χρησιμοποιήθηκε και σαν νεκροταφείο.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Αναζήτηση