Τα μυστικά της Αντιπάρου

Οι Παριανοί με τους Αντιπαριώτες τα παλιά τα χρόνια, είχαν ένα μυστικό κώδικα επικοινωνίας. Αν κάποιος από την Πάρο ήθελε να περάσει απέναντι στην Αντίπαρο, άνοιγε διάπλατα την γαλάζια πόρτα της μικρής εκκλησίας που βρίσκεται στο γιαλό της Πάρου.

Έτσι, έδιναν το σήμα στους Αντιπαριώτες βαρκάρηδες, τους περαματάρηδες όπως τους έλεγαν, να παν να παραλάβουν τους επισκέπτες.

Το πρώτο ξενοδοχείο στην Αντίπαρο χτίστηκε το 1960 και πήρε το όνομα «Μανταλένα» από την ομώνυμη ταινία με την Βουγιουκλάκη που γυρίστηκε εκεί.

Η ταινία «Μανταλένα» και το τραγούδι «Θάλασσα Πλατιά», του Χατζιδάκι που μαρκάρισε την ταινία ευθύνονται που για χρόνια, ίσως και μέχρι σήμερα, πολλοί νομίζουν ότι η Αντίπαρος δεν έχει τη δική της ταυτότητα, αλλά είναι απλά το μικρό απέναντι νησί από την Πάρο.

Η δε πραγματική «Μανταλένα» της Αντιπάρου δεν είχε καμία σχέση με την κινηματογραφική ηρωίδα, που ενσάρκωσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ήταν μία σκληρή γυναίκα που σνίφαρε ταμπάκο, και μεγάλωσε τα παιδιά και τ’ αδέρφια της δουλεύοντας τη βάρκα του άνδρα της, σαν αληθινή καπετάνισσα.

Σήμερα οι Αντιπαριώτες είναι ανοιχτόκαρδοι, ευγενείς, φιλόξενοι και παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους επισκέπτες τους, καθώς η Αντίπαρος εξελίχθηκε από ήρεμο ψαρότοπο σε χίππικο προορισμό κι από αγαπημένο νησί των ψαγμένων κουλτουριάρηδων σε trendy προορισμό.

Στον πλακόστρωτο δρόμο της χώρας που ενώνει την παραλία με το κάστρο την περατζάδα που λένε οι ντόπιοι, θα βρεις ό,τι θελήσεις.

Το κάστρο χτίστηκε την εποχή της Ενετοκρατίας, τότε που η Αντίπαρος δεχόταν συχνά επιθέσεις από πειρατές. Πρόκειται για οχυρωμένο οικισμό που μοιάζει με άλλα νησιώτικα καστέλια στις Κυκλάδες, αλλά και με αρκετές ιδιαιτερότητες. Μια από τις ιδιομορφίες του είναι ότι δεν βρίσκεται σε κάποιο ψηλό και δεσπόζον σημείο. Η είσοδος του κάστρου βρίσκεται δίπλα στην Μητρόπολη του Αγίου Νικολάου.

Ένα άλλο καλά κρυμμένο μυστικό της Αντιπάρου είναι η γνωστή και ως «Επισκοπή», η μικρή ακατοίκητη νησίδα η οποία επιφύλαξε συναρπαστικές ανακαλύψεις για την αρχαιολογική σκαπάνη. Σίγουρα αποτελεί μία από τις εκδρομές που οπωσδήποτε πρέπει κανείς να κάνει αν βρεθεί στην Αντίπαρο.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Αναζήτηση