5 σημεία της Κιμώλου που πρέπει να επισκεφτείς

Μια ανάσα από τη Μήλο, η Κίμωλος στέκει ήρεμη και φιλόξενη. Ένα μικρό ηφαιστειογενές νησί που κατακτά τον κάθε της επισκέπτη και τον κάνει πιστό ακόλουθό της. Αν βρεθείτε στην Κίμωλο, αυτά είναι τα μέρη που δεν πρέπει να χάσετε!

Το Χωριό και το Kάστρο

Το Χωριό (και όχι Χώρα) με τα κατάλευκά του σπίτια, που ακουμπούν το ένα στ’ άλλο , με τις χαμηλές τους πεζούλες. Με τις καμάρες του, τα σκεπαστά περάσματά του και δρομάκια φιδογυριστά με κάτασπρους αρμούς, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, άριστο δείγμα Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής .

Το κάστρο, Μεσαιωνικό, του 14ου ή του 16ου αιώνα, με τετράγωνο σχήμα και δύο συγκροτήματα σπιτιών όπου το ένα, Έξω Κάστρο, περικλείει το άλλο, Μέσα Κάστρο.

Ανάμεσά τους υπήρχε στενός περιμετρικός δρόμος ενώ ο εξωτερικός τοίχος των σπιτιών του Έξω Κάστρου αποτελούσε ταυτόχρονα και το τείχος του, αμυντικού στη λειτουργία του, κάστρου. Το Κάστρο αποτελούσε και το μόνο οικισμό του νησιού, οικισμός που επεκτάθηκε στη γύρω από το Κάστρο περιοχή, το σημερινό Χωριό, μετά την απελευθέρωση από του Τούρκους.

Στο Μέσα Κάστρο, ερειπωμένο σήμερα, έχουν διασωθεί ο ναός της Γέννησης του Χριστού (1592) και η μία από τις δύο εισόδους (δυτική). Στο Έξω Κάστρο αρκετά σπίτια, τροποποιημένα, κατοικούνται ακόμα ενώ, διασώζονται οι δυο πύλες του: η Κάτω Πόρτα στα νότια, στο δρόμο της Αγοράς και η Πάνω Πόρτα στην ανατολική πλευρά. Οι πύλες φέρουν χρονολογίες, 1650 και 1646 αντίστοιχα, οι οποίες αφορούν επισκευή τους, μετά από πειρατική επίθεση το 1638, οπότε το Κάστρο πυρπολήθηκε.

Το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κιμώλου βρίσκεται στο Χωριό, απέναντι από τον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας. Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό διώροφο οίκημα, από τα παλαιότερα του Χωριού.

Στον 1ο όροφο του κτιρίου, παρουσιάζεται συνοπτικά η ιστορία της Κιμώλου.

Εντυπωσιακό και άξιο αναφοράς είναι το κρυστάλλινο διαφανές δάπεδο πάνω στο οποίο μπορείτε να περπατήσετε και από κάτω υπάρχει αναπαράσταση αρχαίας ταφής, έτσι όπως βρέθηκε κατά την ανασκαφή της.    

Τα εκθέματα του Μουσείου αποδεικνύουν ότι η Κίμωλος έχει «παρελθόν» πολλών χιλιάδων χρόνων και πιστοποιούν ότι η ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στο νησί ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους, την Ύστερη Νεολιθική Περίοδο (ευρήματα στη περιοχή «Πρόβαρμα»).

Η περιοχή των «Ελληνικών», με την βυθισμένη στη θάλασσα αρχαία πόλη, το σημερινό νησάκι Άγιος Ανδρέας, η ακρόπολη της αρχαίας πόλης και η ευρείας έκτασης νεκρόπολη στην υπάρχουσα παραλία και στην ευρύτερη περιοχή, έχουν δώσει τα περισσότερα ευρήματα που εκτίθενται στο Μουσείο. Ευρήματα Μυκηναϊκά, Γεωμετρικά, Αρχαϊκά, Κλασικά και Ελληνιστικά που δείχνουν ότι οι Κιμώλιοι κατοικούσαν στα «Ελληνικά», συνεχώς, για δεκάδες εκατονταετίες.

Το Λαογραφικό μουσείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο διώροφο κτήριο, που βρίσκεται μέσα στο παραδοσιακό συγκρότημα του Κάστρου Κιμώλου. Είναι το πατρογονικό σπίτι του Ιδρυτή. Σκοπός του «Λαογραφικού» είναι να διασώσει και να διατηρήσει, ότι έχει απομείνει πια, από την παλιά λαϊκή κληρονομιά, τον πολιτισμό του παρελθόντος της Κιμώλου και να τα παραδώσει στις επόμενες γενεές.

Στο Κατώ(γ)ι (ισόγειο) υπάρχουν μια μεγάλη αίθουσα και ένα μικρότερο δωμάτιο. Σε μεταλλικές προθήκες εκτίθενται, προστατευόμενα, διάφορα υφαντά, κεντήματα κλπ. παλαιάς εποχής, κατασκευασμένα από τις νοικοκυρές του περασμένου αιώνα.


Έχουν διαρρυθμιστεί «γωνιές», του αγρότη, του ξυλουργού, του υποδηματοποιού, του ράφτη κλπ. Υπάρχουν «ενότητες» διαφόρων αντικειμένων όπως ζυγιστικά (στατήρες, ζυγοί, πλάστιγγες κλπ.), γυάλινα δοχεία, πήλινα (πιθάρια, λεκάνες) και άλλα μικροαντικείμενα. Σε μία βιτρίνα εκτίθενται πιάτα, παλαιάς εποχής και δοχεία από πορσελάνη.

Το μικρό δωμάτιο είναι το «υφαντήριο», όπου υπάρχουν δύο κρεβαταριές «εν λειτουργία» και όλα τα συναφή εργαλεία «σβίες, ανέμες, μάγγανα, ρόκες, ντελιάδια, σουρταρόξυλο κλπ.»

Στο Ανώ(γ)ι έχει αποκατασταθεί το παλαιό σπιτικό με την αρχική του διαρρύθμιση, με τα αυθεντικά έπιπλα της μητέρας του ιδρυτή και με προσφορές συμπατριωτών. Ο διάδρομος του Ανωγιού έχει διαρρυθμιστεί σε ναυτική γωνιά με αναμνηστική στήλη των παλαιών καραβοκύρηδων, με φωτοαντίγραφα πινάκων των ιστιοφόρων πλοίων τους και διάφορα ναυτικά όργανα.

Το πέτρινο μανιτάρι, Σκιάδι στην Κίμωλο

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, στα δυτικά του υψώματος «Σκλάβος», υπάρχει ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι που οι κάτοικοι το ονομάζουν «Σκιάδι».

Ένα μνημείο της φύσης που βρίσκεται στη μέση ενός γυμνού πλατώματος με υπέροχη θέα: αγκαλιάζει τις νοτιοδυτικές και δυτικές ακτές του νησιού (Ελληνικά, Μαυροσπήλια, Αθηνιάς) κι ένα μεγάλο μέρος της Μήλου.

Το «Σκιάδι» οφείλει τη δημιουργία του στα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν και στους ισχυρούς ανέμους που φυσούν στην περιοχή του. Το πιο μαλακό πέτρωμα που βρίσκεται στη βάση προσβάλλεται και διαβρώνεται από τον άνεμο που μεταφέρει σκόνη ή κόκκους άμμου. Αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας που ονομάζεται «απορρίνηση» είναι, η βάση να «τρώγεται» και να στενεύει συνεχώς, ενώ η κορυφή που, είναι πιο σκληρή, παραμένει σχεδόν άθικτη.

Αποτελεί σπάνιο μνημείο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, εντυπωσιακό για το μέγεθος και τη μορφή του, είναι ενταγμένο στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου.

Νήσος Πολύαιγος

Πολύαιγος ή Υπόληβος ή Πόλυβο το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί της Μεσογείου, γεγονός που δεν έμεινε αναξιοποίητο από τις φώκιες μονάχους – μονάχους και τις θαλάσσιες χελώνες, όπου μαζί με τις παρθένες παραλίες της Κιμώλου βρήκαν τον παράδεισο τους.

Ευκαιρία να τον ανακαλύψετε και εσείς. Ήρεμο τοπίο με δαντελένιες παραλίες η δυτική της πλευρά. Σωστό «κάδρο» όπως συνηθίζουν να λένε οι Κιμωλιάτες για την πλευρά που αντικρίζουν καθημερινά.

Κάνοντας όμως το γύρο του νησιού, σας περιμένουν εκπλήξεις, πανέμορφα κοφτά βράχια που κρύβουν απίστευτες σπηλιές και φανερώνουν τα πιο «Γαλάζια Νερά» που έχετε κολυμπήσει ποτέ.

Το γραφικό ψαροχώρι Γιούπα

Η Γούπα-Καρά είναι γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κιμώλου. Αποτελείται από την περιοχή της Γούπας και του Καρά (ή Καρρά). Απέχει 1 χιλιόμετρο τόσο από το Χωριό (πρωτεύουσα του νησιού) όσο και από τη Ψάθη (λιμάνι).

Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κιμώλου είναι τα «σύρματα» στο μικρό λιμάνι της Γούπας. Πρόκειται για σπηλιές πελεκημένες στους μαλακούς βράχους και σφραγισμένες με χρωματιστές ξύλινες πόρτες, όπου οι ντόπιοι φυλάσσουν τις βάρκες τους τον χειμώνα. Αξιοθέατο θεωρείται επίσης και ένας μεγάλος βράχος στην παραλία του οικισμού που έχει το σχήμα ελέφαντα.

Αναζήτηση