Πεζοπορία στη Φολέγανδρο

Η Φολέγανδρος είναι ένα ορεινό νησί, ένας βράχος μεσοπέλαγα με απότομες ακτές, εκτεθειμένος στους βοριάδες του Αιγαίου και αποτελεί ιδανικό τόπο επίσκεψης για όσους αγαπούν την πεζοπορία.

Προσφέρει αρκετές διαδρομές με αφετηρία την Άνω Μεριά και τη Χώρα, που οδηγούν στις πιο όμορφες απομακρυσμένες παραλίες του νησιού, στις μικρές εκκλησίες που δεν είναι προσβάσιμές με αυτοκίνητο και στα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα.

Άνω Μεριά Μύλοι (Windmills) – Ασπροπούντα Φάρος

Ίσως η πιο όμορφη διαδρομή που ξεκινάει από το τους Μύλους της Άνω Μεριάς και καταλήγει στον Φάρο Ασπροπούντας. Το πρώτο κομμάτι της διαδρομής αρχίζει από την εκκλησία του Σταυρού δίπλα από τους Μύλους, διασχίζει τα Πεταλάκια και περνάει πάνω από την κοιλάδα του Τζανή. Η κύρια διαδρομή συνεχίζει από το μονοπάτι του λόφου Τράχηλου και καταλήγει στο χωματόδρομο που οδηγεί στο Φάρο της Ασπροπούντας από όπου η θέα είναι εκπληκτική.

Απόσταση διαδρομής : Μία ώρα. Οι περιπατητές μπορούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι, να διασχίσουν την περιοχή Σκιαθίτης και να κατευθυνθούν προς το Λιβαδάκι, μια προστατευμένη πετρώδης παραλία.

Άνω Μεριά (Ταξιάρχης) – Άγιος Παντελεήμωνας – Λιβαδάκι – Αμπέλι

Από τον Ταξιάρχη στην Άνω Μεριά, η διαδρομή αρχικά οδηγεί δυτικά κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου. Μετά τη διασταύρωση με το μονοπάτι που οδηγεί νοτιοδυτικά προς Λιβαδάκι, συνεχίζει δυτικά προς τον Άγιο Παντελεήμωνα, καταλήγοντας σε μια τοποθεσία σπάνιας ομορφιάς.
Μετά τον Άγιο Παντελεήμωνα, το μονοπάτι χωρίζει σε δύο κομμάτια οδηγώντας στην παραλία Αμπέλι.

Το νότιο κομμάτι το οποίο αρχικά ξεκινάει ομαλά, αργότερα και στην κατάβαση προς την παραλία γίνεται απότομο. Αντίθετα, το βόριο κομμάτι είναι απότομο στην αρχή αλλά στη συνέχεια διασχίζει μια όμορφη κοιλάδα με ασυνήθιστη πανίδα για τα δεδομένα του νησιού και με παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας.

Απόσταση διαδρομής : 30 λεπτά προς Αμπέλι και 40 λεπτά προς Λιβαδάκι.

Άνω Μεριά – Άγιος Ιωάννης Ελεήμωνας – Μάρμαρο – Άγιος Νικόλαος – Αγκάλη

Το μονοπάτι ξεκινάει στον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμωνα, στο ανατολικό κομμάτι της Άνω Μεριάς. Από το δρόμο κατευθυνόμαστε προς το μονοπάτι που οδηγεί στο Λαογραφικό Μουσείο και από εκεί στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Το μονοπάτι κατεβαίνει και διασχίζει το εγκαταλελειμμένο χωριό Μάρμαρο οπού η τυπική αρχιτεκτονική της Άνω Μεριάς έχει παραμείνει ατόφια.

Πλησιάζοντας προς την ακτή, η διαδρομή περνάει από την γραφική παραλία του Αγίου Νικολάου και κατεβαίνει στην μικρή παραλία του Γαλύφου. Κατά μήκος της ακτής το μονοπάτι οδηγεί τελικά στη μικρή εκκλησία της Αγίας Μαρίνας έξω από την Αγκάλη. Η διαδρομή μπορεί να γίνει και ανάποδα. Απόσταση διαδρομής : 1 ώρα

Άνω Μεριά – Άγιος Ανδρέας – Άγιος Γεώργιος – Λυγαριά – Ζωοδόχος Πηγή

Η διαδρομή ξεκινάει από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στο δυτικό κομμάτι του διάσπαρτου τμήματος της Άνω Μεριάς. Το μονοπάτι είναι πλακόστρωτο. Οι περιπατητές διασχίζοντας μια περιοχή όπου κυριαρχεί το τυπικό αγροτικό τοπίο της Άνω Μεριάς, συναντούν το ξωκκλήσι του Αγίου Σώστη. Έπεται μια περιοχή με πιο πυκνή βλάστηση και δέντρα που προσφέρουν σκίαση και καταλήγει στην παραλία του Αγίου Γεωργίου (οπού είναι προσβάσιμη και με αυτοκίνητο από την Άνω Μεριά). Το μονοπάτι Άνω Μεριά – Άγιος Γεώργιος ακόμα χρησιμοποιείται από τους αγρότες και τους βοσκούς της περιοχής. Μεταξύ του Αγίου Γεωργίου και του ακρωτηρίου Καστέλλο, το μονοπάτι γίνεται αγροτικός δρόμος.

Από εκεί η διαδρομή συνεχίζει νοτιοδυτικά και συναντάται η μικρή παραλία Λυγαριά. Στο τελευταίο του τμήμα το μονοπάτι ανεβαίνει προς Καρκάνα από έναν στενό χωματόδρομο οδηγώντας στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής (Χρυσοπηγή). Με άπλετη θέα προς την θάλασσα και το ακρωτήρι Κυπαρίσσι αυτή η διαδρομή ολοκληρώνεται επιστρέφοντας στην Άνω Μεριά από το Μεροβίγλι.

Απόσταση διαδρομής : Άνω Μεριά – Ζωοδόχος Πηγή 1 ώρα 15′.

Χώρα – Σταυρός – Χριστός – Φηρά – Αγκάλη

Ξεκινά από το Κάστρο της Χώρας, περνά κάτω από την Παντάνασσα και το εκκλησάκι του Αγίου Σάββα. Στη διαδρομή θα συναντήσετε το ναό του Σταυρού και του Χριστού όπου το μονοπάτι από λιθόστρωτο θα γίνει στενό και κατηφορικό μέχρι την ακτή των Φηρών. Τέλος ακολουθείτε τη παράκτια διαδρομή μέχρι το μικρό λιμάνι της Αγκάλης.

Απόσταση διαδρομής : 45΄

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Αναζήτηση