Τα νησιά με τις περισσότερες εκκλησίες και ξωκκλήσια

Η χώρα μας είναι γεμάτη από εκκλησίες και μοναστήρια, τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και στα νησιά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια νησιά, που όπου και να γυρίσεις το μάτι σου, βλέπεις και από ένα εκκλησάκι!

Τήνος-1000 τουλάχισον!

Πέρα από το ναό της Μεγαλόχαρης υπάρχουν πάνω από 1000 εκκλησίες στο νησί. Χτισμένες σε χαράδρες, σε ακτές, σε βουνά, σε πεδιάδες, οι τόσες πολλές εκκλησίες είναι είτε ενοριακές, είτε ιδιωτικές, είτε Ορθόδοξες, είτε και Καθολικές. Ουσιαστικά, αναλογεί μία εκκλησία ανά 9 κατοίκους, σε μια έκταση 195 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το γεγονός του ότι, από το 1207 μέχρι το 1715, η Τήνος ήταν στην κυριότητα των Ενετών, εξηγεί και το μεγάλο αριθμό των Καθολικών εκκλησιών (1/3 των συνολικών). Οι Ενετοί, όπως ήταν φυσικό, επηρέασαν το θρησκευτικό χαρακτήρα του νησιού.

Όλοι οι χριστιανικοί ναοί ξεκίνησαν να χτίζονται με αφορμή το όραμα της Αγίας Πελαγίας το 1823, που της υποδείκνυε το μέρος που βρισκόταν θαμμένη η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Έκτοτε χτίζονται εκκλησίες σε όλο το νησί! Μερικές από αυτές είναι η Καθολική Αρχιεπισκοπή Τήνου, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Ελευθέριος, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κεχροβουνίου, η Ιερά Μονή Ουρσουλίνων κ.α.

Ίος-365 εκκλησίες

Η Ίος, έχει μία διαφορετική εκκλησία να επισκεφτείς κάθε μέρα του χρόνου! Περίπου 365 εκκλησίες θα βρεις στο νησί, οι περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στη Χώρα.

Στην κορυφή του βουνού ξεχωρίζει ο Άγιος Νικόλαος, που προστατεύει τους ναυτικούς και όπου αλλού γυρίσει κανείς το βλέμμα, βλέπει και από ένα εκκλησάκι -αξιοθέτατο.

Η Παναγία η Γκρεμνιώτισσα, από όλες αυτές, τραβάει το ενδιαφέρον των τουριστών. Ο τεράστιος φοίνικας στο προαύλιό της αποτελεί χαρακτηριστικό του τόπου. Υπάρχει μια ιστορία που υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της Ίου βρήκαν μια εικόνα της Παναγίας στα βράχια της παραλίας του Μυλοπότα. Έφτασε εκεί από την Κρήτη όπου την είχαν ρίξει στη θάλασσα Κρητικοί, για να μην την πάρουν Τούρκοι. Έτσι, οι Νιώτες έχτισαν μια εκκλησία για να φιλοξενήσει την εικόνα, πάνω σε ένα απόκρημνο μέρος – εξού και η ονομασία του ναού.

Σίφνος-360

Στη Σίφνο θα συναντήσετε περισσότερες από 360 εκκλησίες και μοναστήρια, να σκορπίζονται σε κάθε γωνιά της. Τα λευκά ιερά οικοδομήματα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς των ντόπιων που εργάστηκαν για την ανέγερσή τους και απόδειξη της πίστης τους.

Πολλές από τις εκκλησίες του νησιού θεωρούνται και ιστορικά μνημεία. Μερικές από αυτές είναι η Παναγιά Αγγελόκτιστη, με ψηφιδωτό δάπεδο από βότσαλο, ο Άγιος Κωνσταντίνος, με εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, από το 1462, ο Προφήτης Ηλίας ο Ψηλός, που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Σίφνου και έχει 5 τρούλους.

Ακόμα ξεχωρίζουν η Μονή Χρυσοπηγής, χτισμένη πάνω σε ένα βράχο στον Πλατύ Γυαλό, ίσως η πιο διάσημη μονή της Σίφνου, με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Χρυσοπηγής, αλλά και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου του Μουγκού, που θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά μεταβυζαντινά οικοδομήματα του νησιού – η εικόνα του Αγίου Ιωάννη χρονολογείται από το 15ο αιώνα.

Άλλες εκκλησίες είναι της Παναγίας του Βουνού, του Αγίου Ελισαίου, της Παναγίας της Ελεούσας, της Παναγίας της Ουρανοφόρας, του Χρυσοστόμου, της Παναγίας της Βρύσης κ.α..

Κύθνος-359

Στην Κύθνο, μπορεί κανείς να δει 359 εκκλησίες και μοναστήρια.

Η Κύθνος, κάποτε λεγόταν Θερμιά, από τις ιαματικές πηγές που υπάρχουν εκεί, και ως σημαντικά της αξιοθέατα, εκτός από τις ιαματικές αυτές πηγές έχει τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της. Μπαίνοντας στο νησί, συναντά κανείς την Αγία Βαρβάρα, ενώ στη συνέχεια, όπου και αν γυρίσεις να κοιτάξεις, θα δεις και από μια λευκή ιερή κουκίδα.

Η θαυματουργή Παναγιά η Κανάλα, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους προσκυνήματος στις Κυκλάδες. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγιάς, βρέθηκε από ψαράδες στο κανάλι ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σέριφο, εξ’ού και το όνομά της Κανάλα. Κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο πανηγύρι με την περιφορά της εικόνας και την αναπαράσταση της εύρεσής της.

Άλλες εκκλησίες της Κύθνου, είναι η Παναγιά του Νίκους, η Παναγία η Φλαμπουριανή, η Παναγία η Στρατηλάτισσα, ο Άγιος Σάββας, ο Άγιος Μηνάς κ.α..

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Αναζήτηση