Πεζοπορία στις Κυκλάδες: 4 νησιά, που σε προκαλούν να τα περπατήσεις

Όταν κανείς ακούει Κυκλάδες, στο μυαλό του έρχονται τα γραφικά σοκάκια, το άσπρο και το μπλε, οι βουκαμβίλιες, τα εκκλησάκια στους βράχους, οι παραλίες και οι καλοκαιρινές διακοπές. Σίγουρα οι Κυκλάδες είναι όλα αυτά, όμως υπάρχει και μια πιο περιπετειώδης πλευρά τους, την όποια λίγοι γνωρίζουν.

Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη για περπάτημα και εξερεύνηση και…τα κατάλληλα παπούτσια. Οι περισσότερες διαδρομές πεζοπορίας των Κυκλάδων κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας και εμπειρίας, έτσι θα συναντήσεις στην έρευνα σου μονοπάτια δύσκολα, μέτρια, οικογενειακά ή κατάλληλα για αρχαρίους.

Επειδή οι Κυκλάδες προσελκύουν πολλούς λάτρεις της πεζοπορίας, οι διαδρομές είναι χαρτογραφημένες, με ειδικές πινακίδες που σε πληροφορούν για την ευρύτερη περιοχή και για μνημεία που συναντάς. Μπορεί να βρίσκεσαι κοντά σε κάποιον ναό, σε κάποιο ιστορικό εκκλησάκι ή σε κάποια μαγευτική παραλία! Ακόμα υπάρχουν καθοδηγητικές σημάνσεις σε πινακίδες, στο πλακόστρωτο σε βράχους η σε δέντρα, που σε διαβεβαιώνουν ότι ακολουθείς σωστά το μονοπάτι.

Άνδρος 

Παλαιά γεφύρια, νερόμυλοι, κοιλάδες -ακόμη και μικροί καταρράκτες θα ανακαλύψει κανείς κατά την πεζοπορία στην Άνδρο. Μπορεί να περπατήσει δίπλα σε ποταμάκια (Αχλα, Βόρη, Πυθάρα), ενώ έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τις ξερολιθιές αλλά και να απολαύσει μοναδική θέα, καθώς κάποιες από τις διαδρομές φθάνουν σχεδόν στην κορυφογραμμή των ορεινών όγκων του νησιού.

Στην Άνδρο έχουν καταγραφεί πάνω από 25 διαδρομές πεζοπορίας, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας, που προσφέρονται για έμπειρους αλλά και αρχάριους περιπατητές.

Σίφνος

Διαθέτει αμέτρητες επιλογές, για κάθε ηλικία ή αντοχή και το πιο καλά σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών. Η ιδανικότερη διαδρομή: Κάστρο- Παναγία Χρυσοπηγή.

Πάρος

Aν και δεν είναι τόσο γνωστή η Πάρος για τις πεζοπορικές διαδρομές, μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας διαδρομές. Μία ιδέα είναι να ξεκινήσετε από τον παλιό μύλο του χωριού Μάρπησσα, ακολουθώντας μια εύκολη διαδρομή, η όποια περνάει από ένα παλιό μονοπάτι που οδηγεί στο μοναστήρι του Αγίου Αντώνιου και διασχίζει ένα μικρό κεδρόδασος.

Σαντορίνη

Ένας παγκόσμιος προορισμός, με τρομερή φυσική ομορφιά και ένα μονοπάτι που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Η πιο γνώστη διαδρομή της Σαντορίνης είναι η Φηρά – Ημεροβίγλι – Οία. Αρχικά μέσα από τα σοκάκια των Φηρών, κατευθύνεται προς το Φηροστεφάνι και φτάνει στο Ημεροβίγλι. Για πολλούς αυτή η διαδρομή είναι αρκετή, όμως μπορεί να συνεχίσεις κανείς φτάνοντας μέχρι την Οία, απολαμβάνοντας την τρομερή θέα. Μια άλλη διαδρομή είναι αυτή του Πύργος – Μεγαλοχώρι, η οποία συνδέει αυτά τα δυο χωριά.

Νάξος

Μονοπάτια που σε οδηγούν σε αιωνόβια πλατάνια, σε παλιές εκκλησιές, σε αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες ή παλιά κτίσματα. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσει κανείς απαραίτητα όλη την διαδρομή του μονοπατιού καθώς τα μονοπάτια διασχίζουν πολλά χωριά. Ιδανική διαδρομή για να συνδυαστεί και με μπάνιο σε θάλασσα Άγιος Αρσένιος- Αγία Άννα.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Αναζήτηση