Τρία Κυκλαδονήσια για το Φθινόπωρο

Σύρος η ρομαντική

Η “αρχόντισσα των Κυκλάδων” γεμάτη μουσεία, παραστάσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα και υπέροχες γαστρονομικές επιλογές είναι η τέλεια επιλογή για μια χειμερινή εκδρομή. Μέσα στην πόλη υπάρχουν καταλύματα ανοιχτά όλο το χρόνο, σε πολύ καλές τιμές.

Το γεγονός ότι ο κόσμος θα είναι λιγοστός σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες, θα σας δώσει την ευκαιρία να θαυμάσετε αλλά και να φωτογραφήσετε, μέσα από μοναδικούς περιπάτους, τα πολλά αξιοθέατα που θα βρείτε στην πόλη της Σύρου.

Άνδρος η περιπετειώδης

Η Άνδρος είναι ένα νησί όπου η φύση της προσφέρεται ιδανικά για φθινοπωρινές εξορμήσεις. Με το κυρίως ορεινό ανάγλυφό της, την πλούσια βλάστηση, τις ζωντανές ρεματιές της, τις κοιλάδες της , τα πυκνά δασάκια, ακόμα και με τους καταρράκτες της! Ένα τοπίο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ορεινή Ελλάδα.

Οικισμοί χωμένοι στο πράσινο και εξοχή κατάσπαρτη με παλιά αγροτικά κτίσματα εξαιρετικής τεχνικής: δεκάδες νερόμυλοι (πάνω από 200), γεφύρια τοξωτά, λιοτρίβια κι αλώνια, πέρα από τα άπειρα κυκλαδίτικα ξωκκλήσια και τις καλοφτιαγμένες ξερολιθιές, που ακολουθούν κάθε πλαγιά και βουνοκορφή και συγχρόνως πολλά ενδημικά και σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Δεν είναι τυχαίο που μεγάλο μέρος του νησιού καλύπτεται από τον χαρακτηρισμό Natura ή Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Αν σας αρέσει η φύση, θα γοητευτείτε.

Και όλα αυτά είναι εύκολα προσβάσιμα. Γιατί το άλλο που κάνει την Άνδρο ιδανικό προορισμό γι’ αυτή την εποχή, είναι τα φημισμένα μονοπάτια της. Ακολουθήστς πεζοπορικές διαδρομές επάνω σε παλιά, συντηρημένα και σηματοδοτημένα μονοπάτια.

Νάξος η αυθεντική

Φημίζεται για τα όμορφα ορεινά χωριά της, για τη θρυλική Πορτάρα της, τη μαρμάρινη πύλη που είναι ό,τι απέμεινε από το ναό του Απόλλωνα, για τις πατάτες της, τη γραβιέρα, για τα όμορφα σοκάκια της Χώρας της.

Η «Μεγάλη Κυρία» των Κυκλάδων είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του Αιγαίου.

Τους Φθινοπωρινούς και Χειμερινούς μήνες αξίζει να επισκεφτείτε τα ορεινά χωριά της, για να γνωρίσετε την παράδοσή της από πρώτο χέρι. Πέρα από την Απείρανθο, το πιο παραδοσιακό και γραφικό ίσως χωριό του νησιού, και το Φιλώτι, σας περιμένει και η Κόρωνος ένα από τα παλαιότερα, τα μεγαλύτερα και τα πιο ορεινά χωριά της Νάξου στα βορειοανατολικά, το Σαγκρί, το χωριό πάνω στο λόφο με τον ανοιχτό ορίζοντα, το Χαλκί 15 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Νάξου, σε υψόμετρο 270-280 μέτρων και πολλά ακόμη.

Η Νάξος είναι αυτάρκης και λειτουργική όλο το χειμώνα καθώς ο μόνιμος πληθυσμός της είναι μεγάλος. Μπορείτε να μείνετε στη Χώρα η οποία είναι κτισμένη σε ένα μικρό ύψωμα, με τα κυκλαδίτικα άσπρα σπίτια της, και τα μπαράκια, τις καφετέριες, τα εστιατόρια και τα καταστήματά της.

Επισκεφτείτε την Παλιά Χώρα, την καστροπολιτεία με τα καλντερίμια και το ενετικό κάστρο, τα στενά δρομάκια με τα στεγάδια, τις καθολικές εκκλησίες και τις οχυρώσεις της.

Αναζήτηση