Τα dos και τα donts για ασφαλές μαύρισμα

DO: Στην αρχή του καλοκαιριού, των διακοπών μας και γενικά όταν δεν έχουμε μαυρίσει χρειαζόμαστε μεγαλύτερη προστασία.

DONT: Μη σκέφτεστε ότι θα μαυρίσετε πιο γρήγορα αν δεν βάλετε αντηλιακό στα πρώτα μπάνια. Δεν υπάρχει λογική ούτε και αποτέλεσμα ακολουθώντας αυτή την τακτική.

Να θυμάστε ότι:

-Το μαύρισμα είναι μία διαδικασία που γίνεται σταδιακά και πρέπει να λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις. Μην ανησυχείτε για το μαύρισμά σας, γιατί και μεγάλο δείκτη προστασίας να χρησιμοποιήσετε, το δέρμα σας θα μαυρίσει.

-Χρησιμοποιήστε μεγάλου δείκτη προστασίας αντιηλιακό στην αρχή και όσο επιτυγχάνετε το μαύρισμα τόσο μπορείτε, αν θέλετε, να μειώσετε το δείκτη προστασίας του αντηλιακού σας, από το 50 στο 25.

-Επιτυγχάνοντας σταδιακό μαύρισμα και όχι απότομο, θα διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το μαύρισμα σας.

-Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η απότομη έκθεση στον ήλιο αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος περισσότερο απ’ ότι η σταδιακή έκθεση στον ήλιο.


DO: Το αντηλιακό έχει ικανοποιητική δράση 15-20΄ μετά την εφαρμογή του. Γι’ αυτό βάζουμε αντηλιακό ΠΡΙΝ φύγουμε για την παραλία.

DONT: Φτάνουμε στην παραλία, τακτοποιούμε τα πράγματά μας, κάνουμε μια βουτιά για να δροσιστούμε, κολυμπάμε λίγο, βγαίνουμε και βάζουμε αντηλιακό.

Να θυμάστε ότι:

Η σωστή εφαρμογή του αντηλιακού προβλέπει καλή, ομοιόμορφη επάλειψη.

Πρακτικά βάζουμε αντιηλιακό πριν ξεκινήσουμε από το σπίτι και ανανεώνουμε μόλις βγούμε από τη θάλασσα. Έτσι έχουμε μια καλή προστασία για 3-4 ώρες περίπου.


DO: Κάθε αντηλιακό χρειάζεται να το ανανεώνετε κάθε 2 ώρες περίπου. Επίσης, μετά το κολύμπι, το ντουζ για να ξεπλυθείτε, μια έντονη εφίδρωση (πχ ρακέτες, beach-volley) πρέπει να επαναλάβετε την εφαρμογή ακόμη κι αν δεν έχει περάσει το 2ωρο.

DONT: Έχουμε πάρει ένα καλό και με υψηλό δείκτη προστασίας αντιηλιακό. Βάζουμε παντού με το που φτάνουμε στην παραλία και δεν κάνουμε άλλη επάλειψη όλη μέρα. Σκεφτόμαστε ότι ο υψηλός δείκτης και η “καλή μάρκα” θα μας προστατέψουν μια και έξω από τον ήλιο.

Να θυμάστε ότι:

Τα ακριβότερα αντηλιακά μπορεί να περιέχουν επιπλέον και αντιοξειδωτικές ουσίες ή κάποια άλλα καλλυντικά συστατικά για το δέρμα. Παρ’ όλα αυτά, η διάρκειά τους εξακολουθεί να είναι περίπου στο 2ωρο.


DO: Πρέπει να προστατεύουμε κάθε εκτεθειμένο σημείο του σώματός μας. Υπάρχουν πολλά σημεία που τα ξεχνάμε ή δεν δίνουμε πολύ σημασία, μέχρι να πάθουμε εκεί ένα ηλιακό έγκαυμα. Για παράδειγμα, σημεία όπως ο αυχένας, τα αυτιά, η μύτη, τα δάκτυλα των ποδιών είναι περιοχές που δεν πρέπει να αμελούμε για την αντηλιακή προστασία τους.

DONT: Βάζουμε αντηλιακό στο πρόσωπο και στο σώμα, στα περισσότερα και πιο εκτεθειμένα σημεία και θεωρούμε ότι είμαστε καλυμμένοι από πλευράς προστασίας.

Να θυμάστε ότι:

Όσο πιο λευκό το δέρμα, τόσο πιο εύκολο είναι να πάθουμε ηλιακό έγκαυμα. Περιοχές που τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου δεν «βλέπουν» τον ήλιο, όπως πχ οι γλουτοί ή η ραχιαία επιφάνεια του άκρου ποδός, που προστατεύεται από το παπούτσι τον υπόλοιπο καιρό, χρειάζονται μεγάλη προσοχή.

Περιοχές που συνήθως ξεχνάμε είναι η μύτη, τα αυτιά, ο αυχένας, η ράχη του άκρου ποδός και της άκρας χειρός, τα δάκτυλα τόσο των ποδιών όσο και των χεριών, η οπίσθια επιφάνεια της γάμπας και του μηρού.


DO: Στην αρχή κάθε καλοκαιριού πρέπει να προμηθευόμαστε καινούρια αντηλιακά.

DONT: Χρησιμοποιούμε το περσινό μας αντηλιακό που μας είχε περισσέψει. Όταν τελειώσει θα πάρουμε καινούριο.

Να θυμάστε ότι:

-Και τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης. Καθώς περνάει ο καιρός, αλλοιώνεται η σύνθεσή τους. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη προστασία του δέρματός μας, αλλά και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ερεθισμός στο δέρμα μας.

-Συμπεριφερθείτε στα αντιηλιακά σας, όπως και στα καλλυντικά σας.

-Αν δείτε το αντηλιακό σας να έχει περίεργη υφή, όπως πχ να έχει κάτι σαν λάδι ή σαν νερό μαζί με την κρέμα ή να έχει κοκκιώδη σύσταση ή να είναι όπως όταν «κόβει» το αυγολέμονο, τότε σημαίνει ότι σίγουρα το αντηλιακό σας έχει αλλοιωθεί. Μην το χρησιμοποιήσετε και πετάξτε το.

Όταν προς το τέλος του καλοκαιριού σας τελειώσει το αντιηλιακό και πρέπει να προμηθευτείτε άλλο, μην αγοράσετε τη μεγάλη συσκευασία του αντηλιακού της επιλογής σας. Ζητείστε μικρή συσκευασία έτσι ώστε να μην σας περισσέψει αντηλιακό για την επόμενη χρονιά.


DO: Κάθε αντηλιακό διατηρεί τη σύνθεσή του και άρα και την αποτελεσματικότητά του όταν διατηρείται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Πάνω από αυτές αλλοιώνεται η χημική του σύνθεση. Άρα δεν πρέπει να αφήνουμε εκτεθειμένο το αντηλιακό μας στον ήλιο και τη ζέστη.

DONT: Αφήνετε τη συσκευασία του αντηλιακού σας εκτεθειμένη, πιστεύοντας ότι από τη στιγμή που είναι για χρήση στον ήλιο, ο ήλιος και η ζέστη δεν το επηρεάζουν. Αφήνετε “ξεχασμένη” την τσάντα της θάλασσας μέσα στο αυτοκίνητο που αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες.

Να θυμάστε ότι:

-Τις ζεστές, ηλιόλουστες, καλοκαιρινές ημέρες η θερμοκρασία μέσα σε ένα αυτοκίνητο που είναι σταθμευμένο στον ήλιο με κλειστά παράθυρα για λίγες ώρες μπορεί να φτάσει τους 60ο -70ο C. Σε αυτές τις θερμοκρασίες τα αντιηλιακά αλλοιώνονται. Γι’ αυτό μην «ξεχνάτε» το αντηλιακό σας μέσα στο αυτοκίνητο μέχρι την επόμενη επίσκεψή σας στη θάλασσα.

-Στην παραλία χρειάζεται προσοχή στο που έχετε αφήσει το αντηλιακό σας. Καλύτερα το αντιηλιακό να «προστατεύεται» μέσα σε ένα τσαντάκι, μέσα στην τσάντα θαλάσσης.

-Αν έχετε αφήσει ή έχετε βρει το αντηλιακό σας στον ήλιο, προσέξτε γιατί η θερμοκρασία του μπορεί να σας προκαλέσει έγκαυμα. Δοκιμάστε με προσοχή μια μικρή ποσότητα αντηλιακού για να ελέγξετε τη θερμική του ισχύ.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Αναζήτηση