Η Σίφνος παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από μια κουλτούρα μαγειρικής, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στον μεγάλο Έλληνα, Σιφνιό αρχιμάγειρα, Νικόλαο Τσελεμεντέ.

Κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται στο νησί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά δρώμενα της Σίφνου. Το Φεστιβάλ κυκλαδικής γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές». Το φεστιβάλ-θεσμός διαρκεί τρεις μέρες και χρήζει διεθνούς αναγνωρίσεως.

Στην κεντρική πλατεία του παραδοσιακού οικισμού του Αρτεμώνα, συγκεντρώνονται αντιπροσωπείες από όλες τις Κυκλάδες και μαγειρεύουν παραδοσιακά τοπικά εδέσματα. Ο αέρας «πλημμυρίζει» με μυρωδιές παραδοσιακών φαγητών  αλλά και με γέλια μικρών και μεγάλων επισκεπτών.

Κάθε νησί των Κυκλάδων, διαθέτει το δικό του περίπτερο στο φεστιβάλ από τις αντιπροσωπείες των οποίων παρουσιάζονται κάθε χρονιά, ενδιαφέρουσες τοπικές και παραδοσιακές συνταγές και γεύσεις από ερασιτέχνες και μη, λάτρεις της μαγειρικής.

Τις γεύσεις αυτές, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν στα περίπτερα των νησιών.

Εκτός από τα νησιά των Κυκλάδων, κάθε χρόνο συμμετέχει τιμητικά στην τριήμερη εκδήλωση και ένα νησί από το υπόλοιπο Αιγαίο.

Τη διοργάνωση του φεστιβάλ κυκλαδικής γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» επιμελείται κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου σε συνεργασία με το Δήμο Σίφνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Από τη γιορτή αυτή, δεν λείπει και η παιδική συμμετοχή! Σε μια διαμορφωμένη γωνιά της πλατείας, τα “Τσελεμεντάκια” (παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών), ντυμένα με ποδιές και πολύχρωμους μαγειρικούς σκούφους, συμμετέχουν σε μαγειρικά παιχνίδια και διαγωνισμούς, φτιαγμένους στα μέτρα τους.

Στο τριήμερο φεστιβάλ πραγματοποιούνται επίσης αρκετές παράλληλες εκθέσεις και εκδηλώσεις, όπως:

-Παρουσίαση παραδοσιακών εθίμων και τεχνών, αγγειοπλαστική και ψαθοπλεκτική, τέλεση παραδοσιακού γάμου κ.α.

-Μικρό παζάρι με προϊόντα και κεράσματα από τα νησιά που συμμετέχουν (στο στενό του Αρτεμώνα)

-Εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κλπ στο δημοτικό σχολείο του Αρτεμώνα και στο Πολιτιστικό κέντρο Σίφνου “Μαριάνθη Σίμου

-Θαλασσομαγειρέματα. Στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ κάθε πρωί, δίπλα στη θάλασσα, με ευθύνη των τοπικών συλλόγων γίνεται επίδειξη παρασκευής σιφναίικων συνταγών και προσφέρονται τοπικά κεράσματα.

Το φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό κάθε μέρα στις 19.00, ενώ στο τέλος κάθε μέρας, στις 22.00, πραγματοποιούνται μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με παραδοσιακούς σκοπούς τόσο της Σίφνου αλλά και των υπόλοιπων νησιών.

Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη και τα προσφερόμενα φαγητά είναι κερασμένα.

Όποιος βρεθεί στο νησί όταν γίνεται το φεστιβάλ, δεν πρέπει να το χάσει!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Αναζήτηση