«Express Σκοπελίτης»: Το πλοίο που χαρίζει ζωή στις Μικρές Κυκλάδες

Στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα «Newcomers» είχε άρωμα Μικρών Κυκλάδων και αλμύρα Αιγαίου με το ντοκιμαντέρ «Express Scopelitis» σε σκηνοθεσία Αιμιλίας Μηλού ενώ την μουσική έχει γράψει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

https://www.youtube.com/watch?v=pTe8W3i4CTo&feature=emb_logo

Ο Σκοπελίτης είναι ένα ξεχωριστό καράβι. Έχει πρόσωπο και χαρακτήρα. Μια ολοζώντανη προσωπικότητα. Ταξιδεύοντας μαζί του, μπαίνουμε μέσα στη θαλασσινή ζωή των Μικρών Κυκλάδων. Βλέπουμε πώς ζούνε οι ναύτες στο καράβι και οι κάτοικοι στα νησιά της άγονης γραμμής. Η θάλασσα δίνει χώρο στο χωράφι, ο χορός των κυμάτων οδηγεί στην έκσταση του πανηγυριού, ένα ερωτικό τραγούδι φέρνει την τρικυμία. Η μουσική είναι μια σύνθεση από τους ήχους του ίδιου του πλοίου και της φύσης αυτού του μοναδικού νησιωτικού συμπλέγματος.

Τα απίστευτα ταξίδια µέσα στη φουρτούνα, ο θρυλικός καπετάν Μήτσος που ήταν και δεξιοτέχνης βιολιστής, τα αυτοσχέδια γλέντια πάνω στο κατάστρωµα. Οι ιστορίες του «Express Σκοπελίτης» συνθέτουν το μωσαϊκό μιας ολόκληρης ζωής που περνάει από γενιά σε γενιά.

Αιµιλία Μηλού, η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ

«Αυτό που ξεχωρίζει τον “Σκοπελίτη” από τα περισσότερα καράβια είναι ότι έχει σχέση οικειότητας µε τους κατοίκους των Μικρών Κυκλάδων. ∆εν είναι µια απρόσωπη επιχείρηση. Φοβάµαι ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν τέτοια µέσα µεταφοράς. Αυτός είναι ο λόγος που αγάπησα το καραβάκι. Έκανα αυτή την ταινία µε πολλή αγάπη. Για τους κατοίκους της άγονης γραµµής είναι πολύ σηµαντικό ότι έχουν καθηµερινή πρόσβαση στη Νάξο όλο τον χρόνο. Επισκέπτονται το νοσοκοµείο, την τράπεζα, την εφορία και επιστρέφουν σπίτι τους το απόγευµα» λέει η σκηνοθέτιδα του ντοκιµαντέρ Αιµιλία Μηλού. Μέσα από τα γυρίσµατα χτίστηκαν ουσιαστικές σχέσεις µε τους ανθρώπους.

«Οταν επέστρεφα στην Αθήνα τους έβλεπα στον ύπνο µου. Ηταν πολύ σηµαντικό ότι πήγαινα για γύρισµα τον χειµώνα. Τότε µόνο µπορείς να δεις καθαρά τη ζωή στην επαρχία. Το καλοκαίρι τα νησιά φοράνε τα καλά τους. Μου έκανε εντύπωση η νησιωτική ζωή. Οχι ότι είναι ειδυλλιακή. Κάθε άλλο, υπάρχουν µεγάλες δυσκολίες. Γνώρισα όµως ανθρώπους µε πάθος για ζωή, βαθιά σύνδεση µε τη φύση, ολοζώντανα ένστικτα, απενοχοποιηµένα συναισθήµατα και ανοιχτή καρδιά».

Γιάννης Φωστιέρης , ο καπετάνιος του «Express Σκοπελίτης»

Ο Γιάννης Φωστιέρης είναι καπετάνιος του «Express Σκοπελίτης» τα τελευταία 20 χρόνια. Από τα λόγια του φαίνεται ότι έχει πάντοτε στο µυαλό του την προσφορά και την αλληλεγγύη. «Τον χειµώνα για έξι µέρες την εβδοµάδα συνδέουµε όλα τα µικρά νησιά µε τη Νάξο. Εχει χρειαστεί να µεταφέρουµε οικογένειες, ηλικιωµένους, αρρώστους, ό,τι µας λάχει κάθε φορά. Μέσα στα χρόνια έχουν αναπτυχθεί σχέσεις εµπιστοσύνης και φιλίας. Το πλήρωµα προσπαθεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του τόπου. Το θέµα δεν είναι να βγει απλώς το µεροκάµατο. Το πιο σηµαντικό είναι να κάνεις κάτι επειδή το νιώθεις µέσα σου σαν ανάγκη και θέλεις να προσφέρεις. Να µην είσαι απρόσωπος. Ο “Σκοπελίτης” δεν είναι ένα ακόµη βαπόρι που περνάει. Το δέσιµο είναι διαφορετικό».

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Αναζήτηση