Ξέρετε τι είναι η γούνα Πάρου;

Η ιδιαιτερότητα της φύσης των Κυκλάδων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της.

Οι κάτοικοι της Πάρου παλαιότερα, όπως και το σύνολο σχεδόν των Κυκλαδιτών είχαν μάθει να είναι ευχαριστημένοι με εκείνα τα λίγα που τους εξασφάλιζαν η γη και η θάλασσα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαστρονομία της Πάρου, έχουν τα προϊόντα που προέρχονται από τη θάλασσα.

Η γούνα Πάρου είναι μία παραδοσιακή συνταγή, που προέρχεται από τα καΐκια των ψαράδων! Ξεκίνησε από τους ψαράδες μέσα στα καΐκια, εξαιτίας της μεγάλης τους παραμονής στη θάλασσα χωρίς να έχουν κάποιο μέσο συντήρησης των φρέσκων ψαριών. Έμαθαν λοιπόν να τα συντηρούν με τη βοήθεια του ήλιου!

Η γούνα είναι ψάρι λιαστό ή λιόκαφτο, που στεγνώνει και σιγοψήνεται για αρκετές ώρες κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

Μένουλες, κολιοί αλλά και όλα τα αφρόψαρα γίνονται λιόκαφτα και στεγνώνουν στον ήλιο. Μετά ψήνονται στα κάρβουνα και γίνονται ένας μοναδικός μεζές για τη σούμα.

Το ψάρι ανοίγεται από την μεριά της ράχης, καθαρίζεται, αλατοπιπερώνεται και λιάζεται στον καυτό ήλιο για μερικές ώρες.

Όσο πιο παχύ είναι το ψάρι τόσο πιο νόστιμη είναι η ψητή παριανή γούνα. Θα την απολαύσετε σε όλα τα ουζερί του νησιού. Με τον ίδιο τρόπο κάνουν ακόμα και σήμερα το λιαστό χταπόδι.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Αναζήτηση