Νάξος: Το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων

Η Νάξος, βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου και δεν είναι τυχαίο που είναι ένα νησί με μεγάλη ιστορία και έντονη παρουσία στην δημιουργία του ελληνικού πολιτισμού.

Είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλαδων και το πλούσιο γεωγραφικό της ανάγλυφο δημιουργεί έντονες εναλλαγές τοπίων. Ψηλά βουνά, εύφορες κοιλάδες, λιβάδια, οροπέδια, πηγές, χείμαρροι, σπήλαια, ατέλειωτες αμμουδιές, αμμόλοφοι που φιλοξενούν συστάδες κέδρων, όλα συνυπάρχουν αρμονικά πάνω στο μικρό αυτό κομμάτι γης.

νάξος απείρανθος

Η μεγάλη ιστορία της Νάξου

Κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους και σύμφωνα με την Αρχαία μυθολογία, ο Δίας, ο πατέρας των θεών των αρχαίων Ελλήνων, παρόλο που γεννήθηκε στην Κρήτη, ανατράφηκε στη Νάξο και έδωσε το όνομά του στο πιο ψηλό βουνό της, τον Ζα.

Στη Νάξο έσμιξε ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού, με την Αριάδνη, την θεά της γονιμότητας. Η ένωσή τους λέγεται ότι ήταν αυτή που προίκισε το νησί με πλούσια αμπέλια και εύφορη γη.

Κατά τους Αρχαϊκούς χρόνους η Νάξος παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη, η οποία συνοδεύεται από την άνθηση των τεχνών, ιδιαίτερα της γλυπτικής και της αρχιτεκτονικής. Σε αυτό βοήθησε ο πλούτος του υπεδάφους της Νάξου, το άφθονο μάρμαρο που ήταν η πρώτη ύλη και η σμύριδα που χρησίμευε για την τελική λείανση των έργων.

Το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της Νάξου είναι η Πορτάρα η οποία δεσπόζει στο στο βόρειο άκρο του λιμανιού της Νάξου. Ενώ το Αρχαίο Ιερό του Απόλλωνα και της Δήμητρας βρίσκεται νότια του χωριού Σαγκρί.

νάξος πορτάρα

Αργότερα η Βυζαντινή εποχή, βρίσκει τη Νάξο σε περίοδο αφάνειας όπου με την έλευση του Χριστιαννισμού πολλές εκκλησίες κτίστηκαν πάνω σε αρχαία ιερά. Σήμερα οι εκκλησίες στη Νάξο ξεπερνούν τις πεντακόσιες. 

Με τόσο ένδοξο παρελθόν και τόσο μακροχρόνια ιστορία δεν είναι περίεργο που η Νάξος κατέχει τέτοιο πλούτο μνημείων και αξιοθέατων. Είναι μοναδικό το γεγονός ότι σε ένα τόσο μικρό κομμάτι γης, έχουν συγκεντρωθεί τόσα σημαντικά μνημεία από τόσο διαφορετικές εποχές.

Η σημερινή ταυτότητα της Νάξου

Σήμερα η Νάξος είναι ένα από τα τουριστικότερα νησιά του Αιγαίου. Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία των Ναξιωτών δεν ασχολείται μόνο με τα τουριστικά επαγγέλματα αλλά και με τη γεωργία, τη κτηνοτροφία, τα λατομεία μαρμάρου και το εμπόριο.

νάξος χώρα

Η Νάξος είναι ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο με κοσμοπολίτικο αέρα αλλά ταυτόχρονα διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα της και τον λαϊκό πολιτισμό της.

Τα αξιοθέατα της Νάξου

Αν βρεθείτε για τις καλοκαιρινές διακοπές σας, πέρα από τα αξιοθέτα, τις παραλίες και τη νυχτερινή ζωή που προσφέρει η Χώρα, η οποία το καλοκαίρι πραγματικά δεν κοιμάται, αξίζει να επισκεφτείτε και τα χωριά της και να γνωρίσετε την καθημερινότητα των ανθρώπων της Νάξου και την λαϊκή της παράδοση. Στην Απείρανθο, στο Χαλκί, στην Κωμιακή, η ελληνική-κυκλαδίτικη φιλοξενία είναι στα καλύτερά της.

Ατέλειωτες αμμουδιές, με καθαρά νερά. Πασίγνωστες παραλίες όπως η Αγία Άννα, ο Άγιος Προκόπιος και η Πλάκα αλλά και άλλες πολλές όπως ο Μάραγκας, ή ο Αμπράμ. Κέδροι σε όλο το μήκος των νότιων και νοτιοδυτικών ακτών της. Ανεμοδαρμένα τοπία στη βόρια “άγρια” πλευρά του νησιού. Παντού η Νάξος κρύβει ομορφιές και τοπία σαγηνευτικά.

Πέρα από τις ομορφιές της όμως κρύβει και συγκινήσεις, αφού οι λάτρεις του windsurf θα βρουν στο νησί μοναδικές συνθήκες για να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους άθλημα. Το μελτέμι που πνέει κατά την διάρκεια της μέρας τους καλοκαιρινούς μήνες,  είναι ο καλύτερός τους σύμμαχος. Οι φίλοι της ποδηλασίας, μπορούν να απολαύσουν μοναδικές διαδρομές. Οι πεζοπόροι, οι φυσιολάτρες και όσοι έχουν το πάθος της εξερεύνησης, θα λατρέψουν τα δεκάδες μονοπάτια που διασχίζουν το νησί από άκρη σε άκρη. 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Αναζήτηση