Κυκλάδες: Το διασημότερο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου

Οι Κυκλάδες είναι το διασημότερο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας μας και περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο όμορφα νησιά του κόσμου! Άλλα μικρότερα, άλλα μεγαλύτερα κι άλλα μικρές κουκκίδες στην σμαραγδένια θάλασσα, όλα με τη χαρακτηριστική κυκλαδίτικη γοητεία, έχουν αναδειχθεί παγκοσμίως ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός.

Εκπληκτικές ακτές, εξαιρετικές αμμουδιές, μοναδική συνύπαρξη του λευκού και του μπλε στην παλέτα των χρωμάτων, γυμνά τοπία και έρημα ξωκλήσια. Αυτά είναι μερικά χαρακτηριστικά, που σε συνδυασμό με  τη ζεστή φιλοξενία των ντόπιων και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, καθιστούν το ταξίδι στις Κυκλάδες αληθινά μοναδικό.

Κυκλάδες: Το διασημότερο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των Κυκλάδων;

Φως και θάλασσα.  Από τη μικρούτσικη Δήλο μέχρι την κορυφή του Ζα στα 1004 μ. στη μεγαλοπρεπή Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων συγκροτούν έναν τόπο συγκλονιστικής ωραιότητας.

Η θάλασσα καθορίζει το κλίμα με τις λίγες βροχές και τα δροσερά μελτέμια που πνέουν από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Η βλάστηση είναι κατά κανόνα χαμηλή, το νερό λίγο, η γη βραχώδης.

Πάνω σε αυτό τον απλό και φαινομενικά αφιλόξενο τόπο, οι κυκλαδίτες έμαθαν να ζουν και να εκμεταλλεύονται κάθε τι που μπορούσε να τους προσφέρει η γη τους. Επινόησαν με τα χρόνια τακτικές και μεθόδους για τη διατήρηση και τη συντήρηση του πολύτιμου νερού και του πολύτιμου εδάφους. Ξερολιθιές και φυτοφράκτες για τη συγκράτηση του χώματος και την προστασία από τους ανέμους, περιφράξεις από πέτρες για τον περιορισμό των κοπαδιών των αιγοπροβάτων.

Οι καλλιέργειες περιορισμένες. Ελιές, αμπέλια, σιτάρι, κριθάρι, κάπου κάπου όσπρια, λίγα κηπευτικά, λίγα οπωροφόρα δέντρα.

Γύρω από αυτούς τους περιορισμένους πόρους, στήθηκαν τα κτίσματα που εξυπηρετούσαν τις καθημερινές ανάγκες της παραγωγής: αλώνια, πατητήρια, ανεμόμυλοι, πηγάδια, στέρνες στάνες, περιστεριώνες. Και μονοπάτια, που για αιώνες ήταν ο μόνος τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα στα χωριά.

Κυκλάδες: Το διασημότερο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου

Το μέτρο, η υψηλή αισθητική, η λειτουργικότητα, ο σεβασμός και η κοινή πορεία με το τοπίο, η σοφή αξιοποίηση του λίγου χώρου (χαρακτηριστική περίπτωση τα υπόσκαφα της Σαντορίνης) και η αναγκαστικά στενή συμβίωση με το γείτονα, διάπλασαν τη θαυμαστή αρχιτεκτονική των κυκλαδίτικων νησιών.

Μονόχωρα σπίτια και σπανιότερα διώροφα με στενά ανοίγματα μπροστά και ένα δαίδαλο από στενά δρομάκια ανάμεσά τους, χαρακτηρίζει την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Η ανάγκη για προστασία από τις πειρατικές επιδρομές αλλά και από τους ισχυρούς ανέμους -τα μελτέμια από το Βορρά το καλοκαίρι, το Σιρόκο από το Νότο το χειμώνα, ήταν η αιτία δημιουργίας των υπέροχων οχυρωμένων Χωρών.

Το αρχιτεκτονικό πολιτιστικό στίγμα των κατακτητών και τα καπετανόσπιτα και τα αρχοντικά νεοκλασσικά των πλούσιων καθώς άνθιζε το εμπόριο και η ναυσιπλοΐα τον 19ο αιώνα, όπως στα Βαπόρια στην Ερμούπολη της Σύρου, συμπληρώνουν το γοητευτικό παζλ.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό στις κυκλάδες, το διασημότερο νησιωτικό σύμπλεγμα, είναι τα εκατοντάδες κατάλευκα εκκλησάκια, ορισμένα από τα οποία αποτελούν μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και μοναστήρια που αξίζει να επισκεφθείτε.

Τα τόσα χρόνια ιστορίας και πολιτισμού των νησιών αυτών, αποτυπώνονται στη μεγάλη ποικιλία των μουσείων, των γκαλερί και των αρχαιολογικών χώρων που θα συναντήσετε διάσπαρτα σε πολλά νησιά.

Κυκλάδες: Το διασημότερο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου

Από που πήραν το όνομά τους οι Κυκλάδες;

Αλλιώς αποκαλούμενα και σαν Στέμμα του Αιγαίου, λέγεται πως το όνομά τους προέρχεται από τη λέξη «Κύκλος» γιατί τα νησιά διαμορφώνονται σε ένα νοητό κύκλο γύρω από τη Δήλο, το ιερό γενέθλιο νησί του Απόλλωνα. Η ελληνική μυθολογία αναφέρει ότι οι Κυκλάδες είναι δημιούργημα του Ποσειδώνα, ο οποίος μεταμόρφωσε σε νησίδες τις νύμφες Κυκλάδες, όταν αυτές προκάλεσαν την οργή του.

Πρόκειται για συνολικά 33 νησιά και βραχονησίδες από τα οποία κατοικούνται τα 24 και έχουν πρωτεύουσα τη Σύρο. Όλα υπέροχα και όλα διαφορετικά μεταξύ τους, κατάλληλα να καλύψουν τα γούστα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε επισκέπτη. Κάποια είναι ιδιαίτερα κοσμοπολίτικα  που προσφέρουν έντονες και συναρπαστικές συγκινήσεις,  και κάποια είναι νησιά με λιγότερο συνωστισμό, ιδανικά για επισκέπτες που επιθυμούν να απολαύσουν ήρεμες και ξεκούραστες διακοπές.

Πώς χωρίζονται οι Κυκλάδες και ποια νησιά τις αποτελούν;

Γεωγραφικά χωρίζονται στις Ανατολικές Κυκλάδες, οι οποίες περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο τουριστικά νησιά του Αιγαίου: Πάρο και Αντίπαρο, Άνδρο, Δήλο, Μύκονο, Νάξο, Σύρο και Τήνο.

Στις Δυτικές Κυκλάδες, με την Κέα, Κύθνο, Κίμωλο, Μήλο, Σέριφο, Σίφνο.

Στις Νότιες Κυκλάδες,  όπου περιλαμβάνουν τα νησιά της Αμοργού, της Ανάφης, της Φολέγανδρου, της Ίου, της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, αλλά και της Σίκινου.

Και στις Μικρές Κυκλάδες ή αλλιώς Κουφονήσια, ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Νάξου,  το οποίο περιλαμβάνει το  Άνω Κουφονήσι, το Κάτω Κουφονήσι, την Ηρακλειά, τη  Σχοινούσα και τη Δονούσα.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Αναζήτηση