Σχοινούσα

Το νησί του Ήλιου

Από τις μικρότερες των Μικρών Κυκλάδων, νότια της Νάξου και βορειοανατολικά της Ηρακλειάς, βρίσκεται η Σχοινούσα. Λιλιπούτεια και ατμοσφαιρική, είναι ιδανική για απλοϊκές διακοπές, χωρίς σχεδόν καθόλου μετακινήσεις αφού κανένα σημείο το νησιού δεν απέχει από τη Χώρα πάνω από 3 χλμ. Διαθέτει πολλά εύκολα μονοπάτια για πεζοπορία, τα οποία οδηγούν σε υπέροχες, πιο απομακρυσμένες παραλίες και σε σημεία με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο. Υπάρχουν βέβαια πολλές εύκολα προσβάσιμες, μαγευτικές παραλίες, με εντυπωσιακά νερά που προσελκύουν σκάφη και ιστιοφόρα. Περίπου είκοσι γαλαζο-πράσινες, αμμουδερές ή βοτσαλωτές παραλίες διαθέτει αυτό το λιλιπούτειο νησί.

Υπάρχει, επίσης και αναρριχητικό πεδίο, το φαράγγι του Χάρακα, στο οποίο οργανώνονται αναρριχητικές εκδρομές. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δύο εντυπωσιακές πειρατικές – όπως λέγεται – σπηλιές κοντά στο λιμάνι: η Σπηλιά του Μανιάτη και η Σπηλιά των Ψαράδων. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Παναγιά (Σχοινούσα). Μία βόλτα στα λιλιπούτεια στενά της Χώρας, θα φέρει τον επισκέπτη μπροστα σε καλόγουστα μαγαζάκια, πολύ όμορφα μαγαζιά για φαγητό και ποτό, σε αυλές, ταράτσες και μπαλκονάκια. 


Το λιμάνι του νησιού είναι η Μερσίνη, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών στις Κυκλάδες ενώ στο δρόμο από Μερσίνη για Χώρα αξίζει κανείς να δει τη σπηλιά του Μανιάτη. Ο άλλος οικισμός του νησιού είναι η Μεσαριά (2 χλμ. από Παναγιά), στα βόρεια. Οι κάτοικοι είναι πολύ φιλόξενοι και κάποιες ταβέρνες λειτουργούν όλο το χειμώνα με σπιτικά φαγητά.

Εξερευνήστε την Σχοινούσα
Τι δεν πρέπει να χάσεις
Μικρές κυκλάδες

Ένας μικρός επίγειος νησιωτικός παράδεισος είναι κρυμμένος πίσω από τη Νάξο και με το βλέμμα του στραμμένο στην Αμοργό. Πρόκειται για το σύμπλεγμα λιλιπούτειων κυκλαδονησιών, τις Μικρές Κυκλάδες. Η Δονούσα, …

Χρήσιμα

τηλέφωνα στην Σχοινούσα

ΔΗΜ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: 22850 71170
ΚΕΠ: 22850 60040
ΙΑΤΡΕΙΟ: 22850 71385