Κίμωλος

Μικρός, αστραφτερός και αυθεντικός τόπος

Η Κίμωλος από τα αρχαία χρόνια ήταν «μονόπολις». Έτσι και σήμερα έχει ένα μόνο Χωριό και όχι Χώρα όπως τα περισσότερα κυκλαδονήσια. Ο οικιστικός πυρήνας του Χωριού είναι το Μεσαιωνικό κάστρο του 14ου-15ου.αι. Αποτελείται από δύο συγκροτήματα σπιτιών, το Μέσα Κάστρο που είναι σήμερα ερειπωμένο και το Έξω Κάστρο, τα σπίτια του οποίου είχαν φρουριακή διάταξη για να προστατεύονται οι κάτοικοι από τις επιδρομές των πειρατών και τους επίδοξους κατακτητές. 

Άλλοι μικρότεροι οικισμοί που το χειμώνα έχουν ελάχιστους κατοίκους αλλά γεμίζουν το καλοκαίρι, είναι: Ψάθη (λιμάνι),  Γούπα,  Καρά, Πράσα, Αλυκή, Μπονάτσα και Δέκας. Η Κίμωλος είναι ένα ηφαιστιογενές νησί, με εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Στη Κίμωλο ζει η μεσογειακή φώκια, το μοναδικό είδος της οχιάς «λεμπετίνα», η μπλε σαύρα, ο θαλασσοκόρακας, η χρυσή κουκουβάγια κ.α.

Στην Κίμωλο η φύση και η μορφή της γης οργιάζει. Πολύχρωμα, λαμπερά βότσαλα, διάφανα νερά, γκριζόλευκοι βράχοι που με περίτεχνα σχήματα, θερμές πηγές που αναβλύζουν στα αμμουδερά ακρογιάλια της. Σήμα κατατεθέν της, «το πέτρινο μανιτάρι» το Σκιάδι, το οποίο δημιουργήθηκε από τους δυνατούς ανέμους και τη διαφορά ανάμεσα στα πετρώματα που το συνιστούν. Η Κίμωλος έχει και δεκάδες αγροτικά μονοπάτια όπου χορταίνει η ματιά με εικόνες απίστευτου κάλλους από το ιδιαίτερο κυκλαδίτικο τοπίο.

Και από παραλίες όμως, η Κίμωλος έχει να προσφέρει στους επισκέπτες μοναδικές μοναδικές συγκινήσεις. Χρώματα στο νερό σε όλα τα μήκη του μπλε, λευκή άμμος, βυθισμένες αρχαίες πόλεις για εξερεύνηση και ονειρικά ηλιοβασιλέματα. Σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από την Κίμωλo, βρίσκεται η Πολύαιγος όπου οι πανέμορφες ακτές της, όπως το Μερσίνι και τα Γαλάζια Νερά, τραβούν σαν μαγνήτης τους ιδιοκτήτες σκαφών από όλον τον κόσμο.

Εξερευνήστε την Κίμωλο
Τι δεν πρέπει να χάσεις
5 σημεία της Κιμώλου που πρέπει να επισκεφτείς

Μια ανάσα από τη Μήλο, η Κίμωλος στέκει ήρεμη και φιλόξενη. Ένα μικρό ηφαιστειογενές νησί που κατακτά τον κάθε της επισκέπτη και τον κάνει πιστό ακόλουθό της. Αν βρεθείτε στην …

Κιμωλος

Δίπλα στην κοσμοπολίτικη Μήλο, η Κίμωλος διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα τουριστικά νησιά τω Κυκλάδων. Οι ταξιδιώτες έρχονται με διάθεση να περιηγηθούν, να χαλαρώσουν, αλλά και να την ανακαλύψουν. Τι πρέπει …

Χρήσιμα

τηλέφωνα στην Κίμωλο

Δήμος: 2287051218
Λιμεναρχείο: 2287051071
Αστυνομία: 2287051205
Αγροτικό ιατρείο:  2287051222
Ταξί: 6945464093