Κέα

Η όμορφη και προσιτή κυκλαδίτισσα

Πρόκειται για το κοντινότερο στην Αθήνα, (μόλις μια ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου) νησί των Κυκλάδων και παράλληλα έναν πανέμορφο προορισμό, ιδανικό για ξεκούραστες διακοπές σχεδόν όλο το χρόνο. Αν και το χειμώνα η Τζια ρίχνει τους ρυθμούς της, κάποια μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά. Την άνοιξη, επειδή πολλοί Αθηναίοι έχουν τα εξοχικά τους, αλλά και επειδή είναι στέκι ιστιοπλόων η κίνηση ξεκινά νωρίς και το νησί γεμίζει με κόσμο μέχρι και τον Οκτώβριο. Φιλική και προσιτή προσφέρεται στον επισκέπτη να την ανακαλύψει. Παραλίες, ναυάγια στο βυθό, παλιές εκκλησίες, νερόμυλοι, πύργοι, ανεμόμυλοι και φανταστικά μονοπάτια.

Ο φύλακας και το έμβλημα του νησιού είναι ο «Λέοντας» στην Ιουλίδα μία αρχαία πόλη που χτίστηκε στην ενδοχώρα. Αρχοντικά και αστικά σπίτια, θολωτά σοκάκια, βρύσες, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πολεοδομία, το ενετικό κάστρο μαγεύουν τον επισκέπτη. Η Ιουλίδα μαζί με τις υπόλοιπες τρεις πόλεις, την Κορρησία, την Ποιήεσσα και την Καρθαία, αποτέλεσαν τις τέσσερις αρχαίες πόλεις-κράτη στο νησί που σύμφωνα με τη μυθολογία πρωτοκατοίκησαν οι Νύμφες.

Η Τζια είναι αγαπημένος προορισμός και για όσους αγαπούν τα μπάνια αλλά και την εξερεύνηση του βυθού.Παραλίες με ήρεμα νερά και άμμο, με αρμυρίκια και με ευκαλύπτους περιμένουν τον επισκέπτη. Ενώ για τους πιο περιπετειώδεις, ο βυθός της Κέας κρυβει μυστικά! Το υπερωκεάνιο Βρετανικός, αδερφό-πλοίο του Τιτανικού, βυθίστηκε κοντά στην Τζια από γερμανική νάρκη το 1916. Ακόμη ένα ναυάγιο υπάρχει στην ξέρα του Κούνδουρου το ατμόπλοιο Πατρίς, που βυθίστηκε το 1868.

Εξερευνήστε την Κέα
Τι δεν πρέπει να χάσεις
παραλίες στην κέα τζια

Κούνδουρος Ο Κούνδουρος είναι από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στη Τζιά. Πρόκειται για μία απομονωμένη σχετικά παραλία. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30’ από την Ιουλίδα και το λιμάνι με το αυτοκίνητο, …

Χρήσιμα

τηλέφωνα στην Κέα

Δήμος: 2288360000
Λιμεναρχείο: 2288021344
Αστυνομία: 2288021100
Περιφερειακό ιατρείο: 2288022200
ΚΤΕΛ: 6938996126